Κοινοποίηση

Τοποθέτηση του ευρωβουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ / The Left & μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ε/Κ, Κώστα Αρβανίτη, στην Ολομέλεια του Ε/Κ, στο πλαίσιο της συζήτησης για το Κράτος Δικαίου στην Πολωνία:

 

Διπλή επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ηγεσία για τη στάση παρατηρητή που κρατά αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ακροδεξιά για τη διαρκή επίθεσή της στο Κράτος Δικαίου εξαπέλυσε ο Κώστας Αρβανίτης μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μιλώντας στη συζήτηση για την Ελευθερία των ΜΜΕ και την περαιτέρω επιδείνωση του Κράτους Δικαίου στην Πολωνία, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία & της Ευρωομάδας της Αριστεράς / The Left στηλίτευσε για μια ακόμη φορά τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους αντιδρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα όσα συμβαίνουν στην Πολωνία, στάση που αποθρασύνει ακόμη περισσότερο την Ακροδεξιά Κυβέρνηση Morawiecki.

 

 

Δεν μπορεί η σύγχρονη Alt-Right Ακροδεξιά να θεωρεί αναφαίρετο δικαίωμά της να καταστρατηγεί τις βασικές αρχές του Κράτους Δικαίου και ούτε αυτό μπορεί να γίνεται πλέον ανεκτό εντός της ΕΕ, επεσήμανε ο Κώστας Αρβανίτης.

Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε αντιλήψεις και απόψεις που «οδήγησαν στο σκοτάδι την Ευρώπη πριν από έναν αιώνα», υπογράμμισε, σε μια αναφορά που φέρνει στο φως τη στενή ιδεολογική συγγένεια των αυταρχικών κι εθνικιστικών Κυβερνήσεων του Βίσεγκραντ με το σκοτάδι του φασισμού.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του κάλεσε και πάλι σε δράση την Ευρωπαϊκή Ηγεσία, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος ούτε για την Πολωνία, ούτε για την ΕΕ, παρά η Δημοκρατική Ευρώπη, με σεβασμό στο Κράτος Δικαίου και τις αρχές του.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Κώστα Αρβανίτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

 

 

Αυτό που συμβαίνει στην Πολωνία, είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό,  καθώς η καταστρατήγηση βασικών αρχών κράτους δικαίου πλήττει τον πυρήνα των αρχών, της Δημοκρατίας & της Ένωσής μας.

 

Η προσπάθεια της alt-right πολιτικής να εμφανίσει ως δεδομένο, ως de facto δικαίωμα κράτους μέλους και ειδικότερα μιας κυβέρνησης ενός κράτους μέλους να ρίχνει μαύρο στη δημοκρατία, νομίζω πως δεν μπορεί να μην στιγματιστεί και φυσικά να μην καταδικαστεί.

Τι Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτή που ανέχεται σε Κράτη Μέλη της την συστηματική δίωξη δικαστικών λειτουργών;

Τι Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτή που καταπίνει τις ωμές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πολιτών της ΕΕ, στοχοποιώντας και διώκοντας κάθε τι, που από την δική της ιδεολογική σκοπιά, της alt-right δηλαδή, ακραία δεξιά, θεωρεί διαφορετικό και μειονοτικό;

Τι Ευρωπαϊκή Ένωση  είναι αυτή όπου οι άνθρωποι του Τύπου, οι δημοσιογράφοι – είμαι δημοσιογράφος, το κατανοώ – βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο;

Οι πολωνικές αρχές παραβιάζουν σκόπιμα και επανειλημμένα τις αποφάσεις  του Ευρωπαϊκού  Δικαστηρίου σχετικά με το κράτος δικαίου και  η Επιτροπή συνεχίζει να ενεργεί ως ενοχλημένος παρατηρητής και μόνο.

Φυσικά και αδιαπραγμάτευτα είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Πολωνίας και των Πολωνών πολιτών να ψηφίζουν και να εκλέγουν ό,τι νομίζουν. Αλλά είναι και δικό μας δικαίωμα να υπερασπιστούμε αυτό που πιστεύουμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση· τη Δημοκρατία. Και όχι πολιτικές που οδήγησαν την Ευρώπη, πριν από έναν αιώνα, στο βαθύ σκοτάδι.

Η Ευρώπη δε μπορεί να πάει πίσω, και η Πολωνία θεωρώ πως δεν πρέπει να πάει πίσω. Να έρθει μαζί μας, στη Δημοκρατική Ευρώπη. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Κι εδώ πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά.

 


Κοινοποίηση