Κοινοποίηση

Περιοδεία του ευρωβουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ / The Left & μέλους της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) του Ε/Κ, Κώστα Αρβανίτη στην Δυτική Μακεδονία

 

Για ένα έγκλημα που δημιουργεί συνθήκες «εσωτερικής προσφυγικής κρίσης» έκανε λόγο ο Κώστας Αρβανίτης αναφερόμενος στις επιπτώσεις της βίαιης απολιγνιτοποίησης στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ της Κοζάνης ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, της οποίας απόφαση και επιλογή είναι ο «ξαφνικός θάνατος» της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη στην Ελλάδα, μια απόφαση και επιλογή για την όπως τόνισε «δεν συναντήσαμε ούτε έναν άνθρωπο της αυτοδιοίκησης στην περιοχή ο οποίος είτε να ήταν ενήμερος, είτε να συμφωνεί.»

Αφού ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά πως ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν αντιτίθεται στην ιδέα και την προοπτική της απολιγνιτοποίησης αλλά στη βίαη και χωρίς σχέδιο εφαρμογή της από την κυβέρνηση Μητσοτάκη χάριν συμφερόντων, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για τη μετάβαση στο φυσικό αέριο, διαδικασία που δεν συνιστά όπως είπε πραγματική απανθρακοποίηση, αλλά επιπλέον εγκυμονεί και πιθανούς γεωπολιτικούς κινδύνους.

«Μια περιοχή ήδη από τις πιο φτωχές της Ευρώπης με 20.000-25.0000 ανέργους και έρχεται η βίαιη απολιγνιτοποίηση να προσθέσει άλλους τόσους. Τι μέλλον θα έχουν οι άνθρωποι; Θα φύγουν!» είπε, ενώ στη συνέχεια επεσήμανε τις εκρητικές συνθήκες που δημιουργεί  στη χώρα ο συνδυασμός απολιγνιτοποίησης και καταστροφών στην Εύβοια.

«Θέλω να μεταφέρω στους εργαζόμενους ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να φύγει τώρα», σημείωσε ολοκληρώνοντας.

Είχε προηγηθεί η παρέμβαση της Βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στο νομό, Καλλιόπης Βέττα η οποία μιλώντας για τις επαφές του Ευρωβουλευτή, στις οποίες και συμμετείχε, έκανε λόγο για ένα «παραγωγικό διήμερο», επεσήμανε το θετικό ρόλο του Κώστα Αρβανίτη σε σχέση με τα ζήτήματα της περιοχής, και έκανε λόγο για «κυβέρνηση ανίκανη και επικίνδυνη», ενώ υποστήριξε πως «η κοινωνία στρέφεται στον ΣΥΡΙΖΑ αναζητώντας μία λύση και μία αλλαγή μία αλλαγή που πιστεύω ότι θα έρθει πολύ σύντομα.»

Η συνέντευξη τύπου στα Γραφεία του Κόμματος στην Κοζάνη και η ανοιχτή κομματική συνέλευση στην Πτολεμαΐδα που ακολούθησε ολοκλήρωσαν ένα βαρύ πρόγραμμα συναντήσεων στην περιοχή, με άξονα το κεντρικό όχι μόνο για την Κοζάνη, αλλά και για τους γειτονικούς νομούς ζήτημα της βίαιης και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίησης που προωθεί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

 

 

 

Είχαν προηγηθεί συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη, αλλά και τους Δημάρχους Εορδαίας, Παναγιώτη Πλακεντά στην Πτολεμαΐδα, Αμυνταίου Άνθιμο Μπιτάκη, Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη και Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα.

Σε όλες τις επαφές με τους αυτοδικοικητικούς παρά τις διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, κοινή ήταν η αγωνία για το μέλλον της περιοχής, αλλά και ο προβληματισμός για τις συνέπειες των κυβερνητικών σχεδιασμών, ενώ συζητήθηκαν εναλλακτικές μορφές παρέμβασης στα ευρωπαϊκά όργανα προκειμένου η πίεση προς την Στις πραγματικές διαστάσεις της ανεργίας στην περιοχή, τις λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος που οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα αλλά και τα μεγάλα θέματα που αφορούν τον κόσμο της Εργασίας και συζητούνται στο επίπεδο της ΕΕ επικεντρώθηκε η συνάντηση με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας Τάσο Τσιλφίδη.

Το σχέδιο της Κυβέρνησης για την βιαστική απολιγνιτοποίηση δεν διορθώνεται, πρέπει να το πάρουν πίσω, υποστήριξε ο Κώστας Αρβανίτης μιλώντας στους στους συνδικαλιστές του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ, του Συνδικάτου Εργαζομένων της ΔΕΗ. Μία συνάντηση στην οποία εκτός από τον πρόεδρο Μόσχο Μόσχου και τη Διοίκηση του Συνδικάτου, συμμετείχε και ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης.

Ιδιαίτερη ήταν και η συνάντηση του Ευρωβουλευτή, και μέλους της Επιτροπής Απασχόλησης του ΕΚ EMPL με εργαζόμενους στο πεδίο και συγκεκριμένα στο ορυχείο του Νότιου πεδίου στην Πτολεμαΐδα το οποίο και επισκέφθηκε.

Η απειλή της βίαιης απολιγνιτοποίησης για την ευρύτερη περιοχή κυριάρχησε και στις συναντήσεις με τους Ελένη Γκατζογιάννη (Κοζάνη), Δημήτρη Τσίπρα (Πτολεμαΐδα) & Σήφη Μιχαηλίδη (Σέρβια), εκπροσώπους των συλλόγων εργαζομένων στους ΟΤΑ του νομού, στο Δημαρχείο της Πτολεμαϊδας, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κοζάνης Γιάννη Μητλιάγκα, το Πρόεδρο Μιχάλη Μήγγο & μέλη του Συλλόγου ΑμεΑ της ΠΕ Κοζάνης αλλά και με τον πρόεδρο Τάσο Δημάκη του δυναμικού Σύλλλογου Συνταξιούχων ΔΕΗ, στην έδρα του στην Πτολεμαΐδα.

Δύο ιδιαίτερες συναντήσεις συμπλήρωσαν το πρόγραμμα στη Φλώρινα: μία σύντομη αλλά ουσιαστική ενημέρωση από τον Θόδωρο Βογδάνη, επιστημονικό στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών Ν. Φλώρινας (σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ), για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το κέντρο και τα ειδικά χαρακτηριστικά της τοξικοεξάρτησης στην περιοχή και, τέλος, μια θερμή και ουσιαστική γνωριμία με τον πρόεδρο Κώστα Φιλιππίδη και τους δραστήριους νέους του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ), οι οποίοι μάλιστα έχουν αναλάβει την ευθύνη λειτουργίας του κέντρου Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, στην πόλη τους.

Η επίσκεψη διοργανώθηκε έπειτα από πρόσκληση που απηύθυνε στον Ευρωβουλευτή ο δυναμικός Σύλλογος Απολιγνιτοποίησης Δυτικής Μακεδονίας και σε στενή συνεργασία με τις κομματικές οργανώσεις και τις βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα και Φλώρινας Πέτη Πέρκα. Μαζί με τον Κώστα Αρβανίτη στην περιοχή βρέθηκε και ο συνεργάτης του, Εργατολόγος & πρώην Υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος.

 

 

 


Κοινοποίηση