Κοινοποίηση

Την αποχώρηση της Πολωνίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών προανήγγειλε κυβερνητικό στέλεχος της εθνικιστικής, συντηρητικής πολωνικής κυβέρνησης. Η Πολωνία, που δείχνει να βυθίζεται όλο και περισσότερο στο σκοτάδι του μισογυνισμού, του ρατσισμού και της ομοφοβίας, προχωρά σε ακόμη μία οπισθοδρομική απόφαση, που θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα και την ακεραιότητα των γυναικών.

«Η σύμβαση περιλαμβάνει ένα επικίνδυνο ιδεολογικό υπόστρωμα, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με την πολωνική συνταγματική τάξη. Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης θα πρέπει να καταγγελθεί», δήλωσε ο Γιάνουζ Κοβάλσκι, αναπληρωτής υπουργός δημοσίων περιουσιακών στοιχείων. Το όχι και τόσο μακρινό 2015, ο Ζπίγκνιου Ζιόμπρο, νυν Υπουργός Δικαιοσύνης, είχε χαρακτηρίσει τη σύμβαση «φεμινιστικό δημιούργημα που στοχεύει να δικαιολογήσει την ομοφυλοφιλική ιδεολογία».

Ελάχιστους μήνες πριν, η πολωνική κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας του Covid-19 και το lockdown, επιχείρησε να περάσει δύο υπερ – συντηρητικά νομοσχέδια, – ένα εκ των οποίων περιορίζει – απαγορεύει, ουσιαστικά – τις νόμιμες και ασφαλείς αμβλώσεις, ενώ το δεύτερο θεσμοθετεί την προώθηση κοινωνικών στιγμάτων, αρνητικών στερεοτύπων και της ομοφοβίας, απαγορεύοντας ουσιαστικά και την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία – προσπάθεια που εγκατέλειψε μετά τις μαζικές διαδηλώσεις και αντιδράσεις.

Το κόμμα “Νόμος και Δικαιοσύνη” (PiS) και οι κυβερνητικοί εταίροι του, ακολουθούν πιστά τις συστάσεις της καθολικής εκκλησίας και προωθούν μια οπισθοδρομική κοινωνική ατζέντα, οδηγώντας την Πολωνία σε δικαιωματικό Μεσαίωνα. Θυμίζουμε πως πρόκειται για το κόμμα που το 2015 εξασφάλισε την εκλογική νίκη βασιζόμενο στο αντι-μεταναστευτικό αφήγημα και, μόλις αυτό κατέρρευσε λόγω των απειροελάχιστων μεταναστευτικών ροών, στράφηκε αυτή τη φορά εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας – θεσπίζοντας ζώνες “ελεύθερες από ΛΟΑΚΤΙ” – και των δικαιωμάτων των γυναικών.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την ασφάλεια των γυναικών στην Πολωνία και την προστασία τους από την έμφυλη βία. “Η αποχώρηση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης θα ήταν πολύ λυπηρή και θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα πίσω όσον αφορά την προστασία των γυναικών από τη βία στην Ευρώπη”, τονίζει στη γραπτή της δήλωση η Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς, Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η απόφαση αυτή πυροδότησε, όπως ήταν αναμενόμενο, έντονες αντιδράσεις στην Πολωνία, με χιλιάδες πολίτες να κατεβαίνουν στους δρόμους της Βαρσοβίας για να διαδηλώσουν ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια. «Στόχος είναι η νομιμοποίηση της ενδοοικογενειακής βίας», δήλωσε η Μαγκνταλένα Λέμπαρτ, μία από τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας. Ορισμένοι διαδηλωτές μετέφεραν πανό με την ένδειξη «Το PiS είναι η κόλαση των γυναικών».

Πηγές: ethnos.gr efsyn.gr euronews.com


Κοινοποίηση