Κοινοποίηση

Με παρεμβάσεις τους στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Αρβανίτης και Δημήτρης Παπαδημούλης κατήγγειλαν την αμέτοχη στάση της Ε.Ε. σε σχέση με την επίθεση της Τουρκίας στη Συρία.

«Ο Ερντογάν εισβάλλει στη Συρία, με “πράσινο φως” από τον Τραμπ, με τις πλάτες του Πούτιν, κλείνουν συμφωνίες σε βάρος του διεθνούς δικαίου και της νομιμότητας, αναθεωρείται η Συνθήκη της Λοζάνης … και η Ε.Ε., στην πράξη, αποδεικνύεται ένας πολιτικός νάνος», τόνισε ο Δημήτρης Παπαδημούλης απευθυνόμενος προς την Κομισιόν, την οποία εκπροσώπησε ο Χρήστος Στυλιανίδης, αρμόδιος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων.  «Δεν αρκούν τα λόγια της καταδίκης, αλλά χρειάζονται έργα: στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις, αποτελεσματικό εμπάργκο όπλων» είπε ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και πρόσθεσε πως «υπάρχει  μια ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου, εδώ και μερικούς μήνες, στην οποία συνέβαλλαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος Αναστασιάδης». «Είναι ώρα να εξειδικευτεί και να εφαρμοστεί. Και αυτό, δυστυχώς, το εμποδίζουν για κυνικά οικονομικά συμφέροντα κυβερνήσεις, όπως της Γερμανίας και της Γαλλίας. Ας είμαστε ειλικρινείς!» είπε καταλήγοντας.

Από την πλευρά του ο Κώστας Αρβανίτης τόνισε πως «η ΕΕ παίζει για άλλη μια φορά το ρόλο της συμμετοχικής αποχής, με το αζημίωτο φυσικά για κάποιες χώρες της».

«Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι υπάρχει μια καθαρή συμφωνία μεταξύ Τράμπ και Πούτιν, με βασικό παίκτη τον κ. Ερντογάν. Μοιάζει σαν τη διαφήμιση γνωστής εταιρείας whiskey, ο ένας φεύγει ο άλλος έρχεται. Η χθεσινή συμφωνία ου κ. Ερντογάν με τον κ. Πούτιν αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Η ΕΕ παίζει για άλλη μια φορά το ρόλο της συμμετοχικής αποχής, με το αζημίωτο φυσικά για κάποιες χώρες της.Απαντώντας σε ερώτηση της Γερμανικής Αριστεράς, η Γερμανική κυβέρνηση – η οποία ανακοίνωσε ότι διέκοψε την πώληση όπλων στην Τουρκία – δήλωσε πως έκανε ρεκόρ πωλήσεων όπλων στην Τουρκία, το οποίο υπολογίζεται στα 250 εκατομμύρια ευρώ, μόνο το πρώτο 8μηνο του 2019. Από αυτό το μακελειό φαίνεται πως όλοι κερδίζουν, εδραιώνοντας τον κ. Ερντογάν κυρίαρχο παίκτη στο Λεβάντε. Όμως υπάρχουν κάποια ερωτηματικά. Ποιος θα εγγυηθεί για τις 1 εκατομμύριο ψυχές Κούρδων στην περιοχή; Θα το κάνει η ΕΕ; Τι θα πούμε για το νέο κύμα προσφυγιάς που θα πάρει το δρόμο του προς την Ευρώπη και τα ελληνικά νησιά; Θα στείλουμε απλώς τη συμπόνια μας; Θα υπογράψουμε μια νέα συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, με τον κ. Όρμπαν να κλείνει τα σύνορά του;»

Ο Κώστας Αρβανίτης έκλεισε την ομιλία του υπογραμμίζοντας πως «η πολιτική πλειοψηφία της ΕΕ καθιστά καθημερινά την Ένωση όλο και πιο αναξιόπιστη στο διεθνές παιχνίδι».

 

Πηγή: https://www.stokokkino.gr/article/1571/Parembaseis-twn-D.-Papadhmoylh-kai-K.-Arbanith-gia-ton-polemo-sth-Syria.html?fbclid=IwAR3Wor3ojvWA8khnlenSYdw4UZeNZDcuuJ_RvbED-vuUwvSBQi9ElZZUk_0

 


Κοινοποίηση