Κοινοποίηση

Παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής εργασίας, η σημερινή.

Μια ημέρα που δε «γιορτάζεται» – ούτε εντός ούτε εκτός εισαγωγικών – αν αναλογιστούμε τα πενιχρά αποτελέσματα που έχουν ως τώρα παραγάγει οι πολιτικές της Δύσης απέναντι στην αδίστακτη εκμετάλλευση της ανήλικης “εργατικής δύναμης”, όχι μόνο στην Ασία αλλά και κοντά μας. Δίπλα μας.

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, αυτή είναι μια από τις πιο δύσκολες μάχες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και την κάνει ακόμη πιο δύσκολη το ότι καλοσυνηθίσαμε να γεμίζουμε τις ντουλάπες μας με μπλουζάκια των τριών ευρώ (από τα sweatshops του πλανήτη) και να αλλάζουμε κινητό κάθε χρόνο.

Εμείς – και μόνο εμείς – είμαστε υπεύθυνοι για τα παιδιά που ζουν σαν ενήλικες σκλάβοι, για τα παιδιά που αντί για παιχνίδια κρατάνε εργαλεία και αντί για χάδια εισπράττουν απειλές και βία.

Κι όταν λέω εμείς, εννοώ εμείς. Οι Ευρωπαίοι. Που διαβάζουμε με φρίκη και αποστροφή για τα παιδιά της βικτωριανής Αγγλίας που χώνονταν στις καμινάδες και πέθαιναν σε λίγα χρόνια από καρκίνο. Που επαιρόμαστε για την απεμπόληση αυτής της αποτρόπαιας πρακτικής, αλλά δε βλέπουμε πέρα από τη μύτη μας.

Που κάνουμε πως δε βλέπουμε.

Για να μην πάει εντελώς χαμένη και η σημερινή επέτειος, στηρίξτε τις δράσεις κατά της παιδικής εργασίας. Όχι μόνο με χρήμα. Αλλά κυρίως με τη συμπεριφορά σας.

Η παιδική εργασία είναι έγκλημα. Καμία μορφή διπλωματικής αναγκαιότητας δε θα έπρεπε να το συγκαλύπτει αυτό. Θα το ξαναπώ:

Η παιδική εργασία είναι έγκλημα. Ένα ειδεχθές έγκλημα, κατά της ανθρωπότητας.


Κοινοποίηση