Κοινοποίηση

Τα αδιέξοδα της Ευρωπαϊκής πολιτικής στα σύνορα της ΕΕ ανέδειξε ο Κώστας Αρβανίτης με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στηλιτεύοντας την ποινικοποίηση της βασικής αρχής της έρευνας και διάσωσης, μια ανατριχιαστική ιδέα που διατρέχει την κοινή δήλωση Ελλάδας – Ιταλίας – Κύπρου – Μάλτας, αναρωτήθηκε αν το επόμενο βήμα θα είναι να δούμε και την ποινικοποίηση του ίδιου του δικαιώματος αίτησης για άσυλο.


Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς/The Left σε συζήτηση με θέμα «Έρευνα & Διάσωση», αναφέρθηκε στις χιλιάδες ζωές που έχουν χαθεί στη Μεσόγειο, άνθρωποι νεκροί αλλά και αγνοούμενοι, όπως σημείωσε με έμφαση.

Ο Κώστας Αρβανίτης στάθηκε ιδιαίτερα στα αίτια των προσφυγικών ροών και επέκρινε την πρόσφατη στρατιωτική δραστηριότητα της Τουρκίας στη Συρία με νέους πολύνεκρους βομβαρδισμούς.

Λειτουργικές λύσεις δεν μπορεί να υπάρξουν χωρίς «απεμπλοκή της Ένωσης από την δημιουργία αιτιών» αλλά και «νόμιμες και ασφαλείς οδούς για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να αιτηθούν άσυλο και προστασία», επεσήμανε.

Όσο δεν γίνονται αυτά, «αυτό το έγκλημα θα συνεχίζεται» στα σύνορα της ΕΕ, κατέληξε χαρακτηριστικά.

Στη συζήτηση, που εντάσσεται στην ευρύτερη θεματική της ανάγκης για Ευρωπαϊκή λύση στο Άσυλο και την Μετανάστευση, στη διαπραγμάτευση δηλαδή του διαβόητου Νέου Συμφώνου, που με την τωρινή μορφή του παγιδεύει τις χώρες πρώτης υποδοχής, συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, η Επίτροπος Εσωτερικών Ύλβα Γιοχάνσον, αλλά και οι επικεφαλής όλων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για μια ακόμη φορά αναδείχτηκαν τα αδιέξοδα της δεξιάς πολιτικής για μια «Ευρώπη – Φρούριο», η αποτυχία των κυρίαρχων πολιτικών να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που δημιουργούνται από την εκ νέου αύξηση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών στα σύνορα της ΕΕ, αλλά και η χυδαία ακροδεξιά ρητορική που σκόπιμα παραπλανά καλλιεργώντας την ψευδή εντύπωση πως νόμιμες και ασφαλείς οδοί σημαίνει «ανοιχτά σύνορα».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Κώστα Αρβανίτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

 

Για μια ακόμη φορά σήμερα μιλάμε για χιλιάδες ζωές που έχουν χαθεί στη Μεσόγειο – για αυτούς που γνωρίζουμε, γιατί είναι και κάποιοι χιλιάδες αγνοούμενοι που δεν γνωρίζουμε – και ενώ μαίνεται η εγκληματική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, πριν μερικές ημέρες είχαμε την στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας στην Συρία.

Η Πρόεδρος, κ. Μέτσολα μίλησε για αυτοσυγκράτηση, ποιων; Της Τουρκίας; Των νεκρών; Των αγνοουμένων ή των νέων προσφύγων; Τα αίτια λοιπόν είναι το πρώτο θέμα.

Το δεύτερο, το αφήγημα, Ευρώπη φρούριο, προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Πόσο νόμιμό είναι αυτό, πόσο δίκαιο και πόσο ρεαλιστικό; Η ποινικοποίηση λοιπόν της βασικής αρχής διάσωσης, της θεμελιώδους αρχής προστασίας της ζωής σε κατάσταση ανάγκης, όπως ανακοίνωσαν οι τέσσερις υπουργοί, και εδώ υπάρχει ένα θέμα που δεν το βλέπουμε πρώτοι φορά: εθνικές πολιτικές από τη μία, ή διακρατικές, -ή κατά μόνας δηλαδή ή διακρατικές – που προσπερνούν την κοινή ευρωπαϊκή στάση και θέση.

Είμαστε σίγουροι λοιπόν ότι σε λίγο δεν θα ποινικοποιηθεί και το δικαίωμα αίτησης στο άσυλο;

Νομίζω ότι όσο δεν γίνεται απεμπλοκή της Ένωσης από την δημιουργία αιτιών που προανέφερα, όσο δεν υπάρχουν νόμιμοι και ασφαλείς οδοί για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να αιτηθούν άσυλο και προστασία αυτό το έγκλημα θα συνεχίζεται.

 


Κοινοποίηση