Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε εντός του Ιουλίου να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει για την Ελλάδα επειδή δεν μετέφερε ορθά στο εθνικό της δίκαιο την οδηγία 1999/70/ΕΚ του Συμβουλίου, η οποία απαγορεύει τις διακρίσεις εις βάρος των εργαζομένων ορισμένου χρόνου.
Η ελληνική νομοθεσία επιφυλάσσει δυσμενέστερη μεταχείριση στους εκπαιδευτικούς ορισμένου χρόνου που εργάζονται στα δημόσια σχολεία σε σύγκριση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς αναφορικά με υπηρεσιακά τους δικαιώματα όπως για παράδειγμα ως προς την άδεια μητρότητας και την άδεια ασθένειας. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, η οποία έχει προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που ανέφερε η Επιτροπή.
Η εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας στην Ελλάδα, ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη οδεύει προς μείωση ημερών και ωρών εργασίας με ίδιες απολαβές, έχει γίνει εδώ και εβδομάδες αντικείμενο συζήτησης και κριτικής σε διεθνές επίπεδο.
Ως επιστέγασμα έρχεται η χθεσινή αποκάλυψη των σχεδίων Μητσοτάκη-Χατζηδάκη να καταργήσουν ουσιαστικά τις συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ που ανήκουν στο Υπερταμείο, κάτι που θα δημιουργήσει ένα ακόμη πιο δυστοπικό εργασιακό τοπίο και θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο διασυρμό την Ελλάδα.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί την ολοκληρωτική διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και ακολουθεί μια αυθαίρετη, αντιευρωπαϊκή πορεία.
Είμαστε απέναντι.