Κοινοποίηση

Εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Ευρωπαϊκοί Θεσμοί Ένταξης: Από τους Νομάδες στους σύγχρονους Πρόσφυγες και Μετανάστες», και με αφορμή το ομότιτλο βιβλίο του Νίκου Παρασκευόπουλου διοργανώνουν ο Κώστας Αρβανίτης και η Ομάδα της Αριστεράς / The Left στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σαρώστε το QR για να βρείτε το βιβλίο, στα Ελληνικά και τα Αγγλικά.

Παρά το αδιαμφισβήτητο γεγονός πως οι μαζικές μετακινήσεις των ανθρώπων είναι μια από τις βασικές κινητήριες δυνάμεις της Ιστορίας, εδώ και μερικές δεκαετίες το Προσφυγικό / Μεταναστευτικό αντιμετωπίζεται σαν κάτι πρωτοφανές, ένα επίμαχο και συγκρουσιακό θέμα.

Ένα πεδίο άγριας πολιτικής διαπάλης και σκληρής ιδεολογικής σύγκρουσης, επικίνδυνο όπλο αποπροσανατολισμού στα χέρια μιας αδίστακτης λαϊκιστικής ακροδεξιάς, που χωρίς ενοχές πια φλερτάρει ανοιχτά με νεωτερικές εκδοχές του Φασισμού.

Πάνω σ’ αυτόν τον εκρηκτικό πολιτικό καμβά χτίζεται ένα σύγχρονο πολιτικό αφήγημα – απάντηση στις προκλήσεις της νέας εποχής που σηματοδοτεί η κυριαρχία της αντίληψης για μια «Ευρώπη – Φρούριο»,  ένα αφήγημα με ανθρωπιά, ρεαλισμό αλλά και στιβαρό επιστημονικό λόγο.

Κάπως έτσι προέκυψε η μελέτη που ο Κώστας Αρβανίτης ανέθεσε στον Νίκο Παρασκευόπουλο και θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου στις 18:30 στο Σεράφειο Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Εχελιδών 19 & Πειραιώς 144).

Πρόκειται για ένα έργο που ανοίγει τη ματιά του αναγνώστη σε ολόκληρο το εύρος της ανθρώπινης ιστορίας, αντιμετωπίζοντας συνολικά το ζήτημα της προσφυγιάς, της ένταξης και των μεταναστευτικών ροών.

Ένα έργο που κατατέθηκε στο επιστημονικό – πολιτικό οπλοστάσιο της Αριστεράς / The Left, για λογαριασμό της οποίας και γράφτηκε, ως συμβολή στη μελέτη του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης & Ασύλου της ΕΕ που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως πυξίδα της Ευρωπαϊκής Μεταναστευτικής Πολιτικής, σύμφωνα με μια αμφίβολη έννοια του “Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής”.

Ένα έργο που είχε στόχο να συμβάλει στη θεμελίωση  πάνω σε στέρες βάσεις μιας πολιτικής απάντησης στο υπό αέναη διαπραγμάτευση Νέο Σύμφωνο που αποτελεί μία από τις κεντρικές πολιτικές πρωτοβουλίες της παρούσας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί και πολιτικοί που έχουν συμβάλει καθοριστικά με τη μελέτη ή τη δράση τους στην αποσαφήνιση εννοιών γύρω από το επίμαχο αυτό θέμα αποδέχτηκαν την πρόσκληση.

Με αφορμή το βιβλίο θα συζητήσουν οι:

  • Σία Αναγνωστοπούλου, Βουλεύτρια Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Καθηγήτρια Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
  • Κώστας Αρβανίτης, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ/ The Left
  • Γιώργος Καμίνης, Βουλευτής Επικρατείας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
  • Χάρης Καστανίδης, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
  • Νίκος Παρασκευόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Ποινικού Δικαίου ΑΠΘ, πρ. Υπουργός Δικαιοσύνης
  • Δημήτρης Χριστόπουλος, Καθηγητής Πολιτειολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο.

 


Κοινοποίηση