Κοινοποίηση

19 Αυγούστου 1936, ξημερώματα. Το καθεστώς του Ισπανού δικτάτορα Φράνκο δολοφονεί τον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Αν και μόλις 38 ετών, ο Λόρκα είχε προλάβει να αφήσει στα Ισπανικά Γράμματα ένα παγκόσμιας ακτινοβολίας αποτύπωμα, αλλά και να διαμορφώσει μια βαθιά δημοκρατική συνείδηση που δεν θα μπορούσε να γίνει ανεκτή από το φασιστικό καθεστώς της χώρας του.

Βαθιά Αριστερός στη γραφή και τη δράση του, Ποιητής της καθημερινότητας και Ελεύθερος Άνθρωπος, ο Λόρκα στοχοποιήθηκε και με συνοπτικές διαδικασίες εκτελέστηκε από το καθεστώς, που τον φοβήθηκε τόσο ώστε θέλησε να κρατήσει κρυφό τον ακριβή τόπο του μαρτυρίου του. Εκτελέστηκε στην πατρική του γη της Γρανάδα. Το πτώμα του δεν βρέθηκε ποτέ.

Ο Λόρκα μπορεί να υπέκυψε στο θάνατο, κατάφερε όμως και νίκησε το σκοτάδι της λήθης. Έγινε παγκόσμιο σύμβολο στον αγώνα των Λαών κατά του Φασισμού, έναν αγώνα που ο επελαύνων στην Ευρώπη ακροδεξιός λαϊκισμός διατηρεί επίκαιρο και αναγκαίο όσο ποτέ. Το παρελθόν βρίσκεται πίσω μας, αλλά όχι μακριά μας. Ο αγώνας για μια άλλη Ευρώπη συνεχίζεται.


Κοινοποίηση