Κοινοποίηση

Η δεύτερη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον μήνα Οκτώβριο έχει έντονο πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς συζητούνται μια σειρά από προτάσεις ψηφισμάτων που αφορούν τόσο τα εργασιακά δικαιώματα όσο και το Κράτος Δικαίου και τις πολιτικές ελευθερίες.

Το θέμα της σημερινής συζήτησης & του σχετικού ψηφίσματος είναι η αμφιλεγόμενη ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας, η οποία αναφέρει ότι οι θεμελιώδεις διατάξεις της Συνθήκης για την ΕΕ (άρθρα 1 και 19) είναι αντισυνταγματικές σύμφωνα με το Πολωνικό Δίκαιο.

Η απόφαση αμφισβητεί την καθιερωμένη υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου και θέτει ερωτήματα στο εάν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές για τα εθνικά δικαστήρια ή όχι.

Η απόφαση αυτή έρχεται εν μέσω μακροχρόνιων διαφωνιών με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ στα ζητήματα Κράτους Δικαίου, συμμόρφωσης με τις αποφάσεις του ΔΕΚ και δικαστικής ανεξαρτησίας στην Πολωνία.

Παρακολουθήστε live τη συζήτηση, καθώς και την τοποθέτησή του Κώστα Αρβανίτη με την ιδιότητα του σκιώδους εισηγητή, εδώ:


Κοινοποίηση