ολομέλεια 1900121
Ομιλία του Κ. Αρβανίτη στην Ολομέλεια (19-1-21)

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία / The Left, και μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ε/Κ, Κώστα Αρβανίτη, στην κοινή ακρόαση FEMM & LIBE με θέμα την εξέταση των επιθέσεων κατά του δικαιώματος στην άμβλωση, των γυναικείων δικαιωμάτων και παραβιάσεων του κράτους δικαίου στην Πολωνία

Ξεκάθαρο μήνυμα πως καμία ακροδεξιά μετατόπιση δεν γίνεται να επιτραπεί να απειλήσει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και το Κράτος Δικαίου ούτε στην Πολωνία, ούτε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, έστειλε ο Κώστας Αρβανίτης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τοποθετήθηκε με την ιδιότητα του σκιώδους εισηγητή εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς / The Left σε μία ιδιαίτερη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών FEMM & LIBE (Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων & Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, αντίστοιχα), για το ζήτημα της απαγόρευσης -πρακτικά- των αμβλώσεων στην Πολωνία.

Τόσο η πολιτική της Πολωνικής Κυβέρνησης στο θέμα των αμβλώσεων όσο και η γενικότερη στάση της απέναντι στη Δικαιοσύνη, την Ανεξαρτησία της οποίας έχει στην πράξη καταλύσει, έχουν ξεσηκώσει τη Δημοκρατική Κοινή Γνώμη στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ στις συνεχείς συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απαξιωτικά για την Ακροδεξιά Κυβέρνηση της χώρας τους και τις ακραίες πολιτικές της μιλούν πλέον ακόμη και οι συντηρητικοί Πολωνοί Ευρωβουλευτές του ΕΛΚ!

Στη δική του παρέμβαση στη συνεδρίαση, ο Κώστας Αρβανίτης απέκρουσε την ακροδεξιά ρητορεία περί «αντι-Πολωνικής» κίνησης και περί παρεμβάσεων στα εσωτερικά κράτους-μέλους: «Δεν είμαστε κατά της Πολωνίας· είμαστε υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Τέλος, έστειλε μήνυμα στήριξης στις Γυναίκες της Πολωνίας που εξακολουθούν να αγωνίζονται στους δρόμους για το στοιχειώδες δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιες για το σώμα τους: «Δεν είστε μόνες», είπε απευθυνόμενος στην ακτιβίστρια Marta Lempart, επικεφαλής της οργάνωσης Strajk Kobiet, που πρωτοστατεί στο κίνημα των Γυναικών κατά της Πολωνικής Κυβέρνησης.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση του Κώστα Αρβανίτη:


Συνεχίζω να εκπλήσσομαι με κάθε νέα παραβίαση του Κράτους Δικαίου και τις καταπατήσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Πολωνία. Και το έχουμε ξαναπεί, δεν είμαστε κατά της Πολωνίας· είμαστε υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Θέλω να πω στην κυρία Lempart να κρατάει γερά. Δεν είναι μόνη της. Και καμία γυναίκα στην Πολωνία δεν είναι μόνη της.

Η καινούργια απόφαση, που περιορίζει στο μέγιστο τις εκτρώσεις, παραβιάζει πλήρως το δικαίωμα των γυναικών στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, συνιστά σαφή διάκριση εις βάρος τους και βάζει τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Το σώμα της κάθε γυναίκας ανήκει ΜΟΝΟ στον εαυτό της! Επαναλαμβάνω: Το σώμα της κάθε γυναίκας ανήκει ΜΟΝΟ στον εαυτό της!  

Παρακαλώ κυρία Bojemska διαφωτίστε με, πώς θα διασφαλιστεί η «υγιής» οικογένεια όταν η ίδια η κυβέρνηση καταπατά την ισότητα των φύλων, έμμεσα αλλά σαφέστατα διευκολύνει την ενδοοικογενειακή κακοποίηση και θεσμοθετεί την διάκριση;

Είμαστε ξεκάθαρα στο πλευρό των γυναικών που διαδηλώνουν για τη ζωή τους, τα δικαιώματά τους, τα σώματά τους!

Και τέλος, ένα ερώτημα προς τον κ. Χερμελίνσκι,  πρώην Δικαστή Συνταγματικού Δικαστηρίου στην Πολωνία: Πιστεύετε πως μιλάμε για ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας στην Πολωνία;