kostas-arvanitis-blog_plenary25-3
Κοινοποίηση

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία / The Left και μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων (LΙΒΕ) του Ε/Κ, Κώστα Αρβανίτη, στη συζήτηση με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, για το ζήτημα της Ψυχικής Υγείας & Περίθαλψης των Ευάλωτων Αιτούντων Άσυλο στις Ελληνικές Εγκαταστάσεις Υποδοχής

Χωρίς απάντηση από τον Έλληνα Επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά έμεινε το ζήτημα της 36μηνης διάρκειας κράτησης για όσους κρατούνται σε ΠΡΟΚΕΚΑ που έθιξε ο Κώστας Αρβανίτης στη συνεδρίαση της Επιτροπής LIBE.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία / The Left απευθύνθηκε στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο συζήτησης για την ψυχική υγεία & περίθαλψη των ευάλωτων αιτούντων άσυλο στις ελληνικές εγκαταστάσεις υποδοχής.

Ο Κώστας Αρβανίτης παρουσίασε στοιχεία ενδεικτικά της δραματικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο θέμα της ψυχικής υγείας, ενώ αναφέρθηκε και στον αποκλεισμό, στην πράξη, από την εκπαιδευτική διαδικασία για τα προσφυγόπουλα. «Τους κλείσαμε μέσα εντελώς, από την πρώτη μέρα, όταν τα κρούσματα στην Ελλάδα ήταν πολύ χαμηλά. Τα παιδιά έχουν να πάνε σχολείο έναν ολόκληρο χρόνο, κι αυτό παραβιάζει ελληνικούς και ευρωπαϊκούς νόμους», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, εξωραΐζοντας για μια ακόμη φορά το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, του οποίου είναι ο Συντονιστής εντός της Κομισιόν, το παρουσίασε ως τη μοναδική λύση για τα προβλήματα που προκαλεί η σημερινή διαχείριση του ζητήματος.

Στην προσπάθειά του να απαντήσει στον Κώστα Αρβανίτη και συγκεκριμένα στους αριθμούς που αναδεικνύουν τη ζοφερή εικόνα στον τομέα της ψυχικής υγείας των προσφύγων, έπλεξε το εγκώμιο στην πολιτική του… ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα του προγράμματος PHILOS για την παρακολούθηση της Υγείας προσφύγων και μεταναστών που είχε εκπονήσει και εκτελούσε με επιτυχία η προηγούμενη κυβέρνηση!

Συνοψίζοντας το -για μια ακόμη φορά- αρνητικό για την Ελληνική Κυβέρνηση κλίμα της συζήτησης, ο πρόεδρος της Επιτροπής έκανε λόγο για «συσσώρευση απογοητεύσεων, απελπισίας, θυμού και ανησυχίας, απόλυτα θεμιτής ανησυχίας, μεταξύ των μελών της Επιτροπής»

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση του Κώστα Αρβανίτη στην Επιτροπή LIBE

Καταρχήν στην Λέσβο π.χ., κύριε Σχοινά, σε 7.000 ανθρώπους έχουμε 10 ψυχολόγους, στη Χίο, σε 1000 έχουμε 5, στη Σάμο έχουμε έναν. Δηλαδή υπάρχει μία αναντιστοιχία. Ξέρετε, στον χώρο της ψυχικής υγείας, νομίζω ότι οι άνθρωποι πραγματικά έχουν σοβαρό πρόβλημα, κι όπως ο συνάδελφός μου σας είπε, πολύ σωστά, εδώ έχουμε στη Λέσβο 50 παιδιά που έχουν αυτοτραυματιστεί, έχουν κάνει απόπειρα ή έχουν σκέψεις αυτοκτονίας.

Σε ό,τι αφορά στην πολύ καλή εικόνα που είπατε για τις προσφυγικές δομές στον Covid, βέβαια, είναι λογικό, αφού τους κλείσαμε μέσα εντελώς, από την πρώτη μέρα, όταν τα κρούσματα στην Ελλάδα ήταν πολύ χαμηλά. Τα παιδιά έχουν να πάνε σχολείο έναν ολόκληρο χρόνο, κι αυτό παραβιάζει ελληνικούς και ευρωπαϊκούς νόμους, και γι’ αυτό έχω καταθέσει και σχετική ερώτηση.

Η επιλογή της Ελληνικής Κυβέρνησης να θεσμοθετήσει και να εφαρμόσει την κράτηση επί 36  μήνες για όσους κρατούνται στα προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης αλλοδαπών, σε συνδυασμό με τις πολύ κακές συνθήκες από τις περικοπές προσωπικού ιατρικής περίθαλψης, δημιουργεί, θεωρώ, πολύ σοβαρό θέμα και οδήγησαν πριν από λίγες μέρες όπως πολύ καλά ξέρετε στην αυτοκτονία ανθρώπου στην Κόρινθο.

Κλείνω με το βασικό ερώτημα: αν τελικά από τα χρήματα αυτά που θα δώσουμε, ένα συγκεκριμένο ποσό θα κατευθυνθεί καταρχήν για την Ψυχική Υγεία.

Κύριε Σχοινά, ξέρετε την άποψή μας για το σύμφωνο Μετανάστευσης που φέρνετε, είμαστε αντίθετοι, αλλά μένω στο θέμα που συζητάμε.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Κοινοποίηση