Κοινοποίηση

Ψυχρολουσία για τις χώρες πρώτης υποδοχής χαρακτήρισε το νέο σύμφωνο για τη Μετανάστευση ο Κώστας Αρβανίτης. Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έκανε λόγο για απογοήτευση, καθώς το νέο σύμφωνο δεν προσφέρει καμία ουσιαστική εγγύηση πως δεν θα δημιουργηθούν νέες Μόριες.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Ευρωβουλευτή:

Αξιότιμε κύριε Σχοινά,

Αξιότιμη κυρία Γιόχανσον,

Ως άνθρωποι που έχουμε έγνοια τον συνάνθρωπό μας, έχοντας γυρίσει μόλις πέντε μέρες πριν από την κόλαση της Μόριας, μαζί με τους συναδέλφους μου από την GUE/NGL, περιμέναμε ότι δε θα μας ικανοποιούσε το σύμφωνο που θα παρουσιάζατε. Δεν περιμέναμε ωστόσο, τόσο μεγάλη απογοήτευσή.

Ο ενθουσιασμός σας, απογοήτευσή μας: Ξεχάσατε τη λέξη «υποχρεωτική μετεγκατάσταση».

Έχετε ετοιμάσει ένα σύμφωνο με κύριο στόχο την αποτροπή, και το εγκλωβισμό στις χώρες υποδοχής.

Στο βωμό της εικόνας και της επικοινωνίας, θυσιάζονται  δικαιώματα για αξιοπρεπή διαβίωση και άσυλο χωρίς να σας ενδιαφέρει ποιος πραγματικά δικαιούται άσυλο. Επιλέξατε την πολιτική γραμμή του Βίσεγκραντ. Δεν είδαμε πουθενά την λέξη ένταξη. Δεν είδαμε πουθενά τη λέξη υποχρεωτική μετεγκατάσταση. Σας αρκεί να τους επιστρέψετε με συνοπτικές διαδικασίες στις τρίτες χώρες. Σας παρακαλώ, να τις ονομάσετε αυτές τις τρίτες χώρες.

Αυτό το σύμφωνο είναι ψυχρολουσία για τις χώρες πρώτης υποδοχής. Χωρίς υποχρεωτική μετεγκατάσταση στα άλλα Κράτη Μέλη, πώς μας εγγυάστε ότι δεν θα έχουμε νέες και μεγαλύτερες Μόριες σαν αυτήν που στήνεται στην Λέσβο?

Το νέο σύμφωνο, κλείνοντας, αυξάνει το βάρος της ευθύνης και της ταλαιπωρίας για τις χώρες της πρώτης υποδοχής ενώ θεσμοποιεί – και επισήμως πλέον – τα μαζικά κέντρα κράτησης στα σύνορα, τα hotspots.

Αλλοιώνεται η λέξη αλληλεγγύη με λογικές οικονομικής συνεισφοράς χωρίς να επιβάλλεται σε όλα τα Κράτη Μέλη δίκαιη και αναγκαστική μετεγκατάσταση.

Και -κύριε Σχοινά – με εκπλήσσει η βεβαιότητα και η αισιοδοξία σας για συμφωνίες με την Τουρκία ενώ δεν έχουμε καν ξεκινήσει διάλογο. Κάτι παραπάνω θα ξέρετε.

  

Το video:


Κοινοποίηση