Κοινοποίηση

  • Δημήτρης Παπαδημούλης: «Η κρίση της πανδημίας οδήγησε σε αποδυνάμωση του κοινωνικού ιστού, επιτείνοντας τα προβλήματα των ανισοτήτων και πλήττοντας τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες. Πρέπει να αντικατασταθούν οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για να αποφύγουμε μια κρίση όπως αυτή του 2008, που η χώρα μου, η Ελλάδα πλήρωσε το βαρύτερο τίμημα με άγρια λιτότητα και υπερχρέωση των μεσαίων στρωμάτων»
  • Κώστας Αρβανίτης: «Η διαφορά μας με τις συντηρητικές δυνάμεις είναι ουσιαστική και αφορά στην αναδιανομή του πλούτου. Τα τελευταία χρόνια επιβλήθηκαν στους εργαζόμενους οριζόντια μέτρα λιτότητας που υποβάθμισαν το επίπεδο ζωής, με την μείωση των μισθών και των συντάξεων. Οι πολιτικές αυτές οδήγησαν σε πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων»
  • Έφη Αχτσιόγλου: «Είναι πολύ σημαντική η δημιουργία μιας πλατφόρμας επαναθεμελίωσης των δικαιωμάτων εργασίας με συγκεκριμένες πολιτικές, όπως η αντικατάσταση του κατώτατου μισθού με έναν αξιοπρεπή μισθό, ίσα δικαιώματα στην εργασία, προστασία των εργαζόμενων στην πράξη και δυνατότητα πρόσβασης του εργαζόμενου σε βασικά κοινωνικά αγαθά με την δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους»
  • Η Ευρωομάδα της Αριστεράς διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Προοδευτικές Πολιτικές για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση» και με την συμμετοχή του Αντιπροέδρου του ΕΚ και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρη Παπαδημούλη, του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστα Αρβανίτη και της Τομεάρχη Οικονομικών και τέως Υπουργού Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφης Αχτσιόγλου

Η Ευρωομάδα της Αριστεράς διοργάνωσε την Τρίτη (7 Δεκεμβρίου) ημερίδα σε απευθείας μετάδοση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με θέμα «Προοδευτικές Πολιτικές για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση». Στην ημερίδα συζήτησαν πολιτικοί, ευρωβουλευτές από τις Ομάδες της Αριστεράς και των Σοσιαλδημοκρατών, πανεπιστημιακοί και μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να ξεπεραστούν οι σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας, εναλλακτικές λύσεις του τρέχοντος πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και τρόποι ενίσχυσης των δημόσιων επενδύσεων και του δημόσιου τομέα.

Συγκεκριμένα, αναδείχθηκαν δύο σημαντικές θεματολογίες:

1) Οι προοδευτικές πολιτικές για μια συμπεριληπτική ανάπτυξη, σε πάνελ στο οποίο προέδρευσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Παπαδημούλης και

​2) Οι προοδευτικές πολιτικές στα εργασιακά ζητήματα, σε πάνελ στο οποίο προέδρευσε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης με την συμμετοχή και της Τομεάρχη Οικονομικών και τέως Υπουργού Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφης Αχτσιόγλου.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την εισαγωγική τοποθέτηση του Αντιπροέδρου του ΕΚ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος τόνισε ότι «η κρίση της πανδημίας οδήγησε σε αποδυνάμωση του κοινωνικού ιστού, επιτείνοντας τα προβλήματα των ανισοτήτων και πλήττοντας τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες. Πρέπει να αντικατασταθούν οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για να αποφύγουμε μια κρίση όπως αυτή του 2008, που η χώρα μου, η Ελλάδα, πλήρωσε το βαρύτερο τίμημα με άγρια λιτότητα και υπερχρέωση των μεσαίων στρωμάτων» ενώ σημείωσε πως η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης δεν προχωράει ικανοποιητικά και χρειάζεται αλλαγή στην κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο καθηγητής Arne Heise, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνάς του για ένα νέο Οικονομικό Πλαίσιο της ΕΕ, τονίζοντας την σημασία μιας συμπεριληπτικής και δίκαιης ανάκαμψης. Όπως είπε ο κ. Heise «η σταθεροποίηση των ασταθών οικονομικών είναι πολύ σημαντική για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν τα κράτη – μέλη τις κρίσεις. Είναι σημαντικό να αντικατοπρίζεται η μετάβαση σε μια βιώσιμη ανάπτυξη με βάση τους μακροοικονομικούς κανονες ενώ είναι πολύ σημαντικό να γίνουν μεταρρυθμίσεις στους τομείς που χρειάζεται καθώς με τις κρίσεις της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής είναι απαραίτητο να εκκινήσουν νέοι μηχανισμοί ανάκαμψης».

Ο Ευρωβουλευτής της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Jose Gusmao, αναφέρθηκε στην ανάγκη να επανεξεταστούν ρεαλιστικά και με μεγαλύτερη ευελιξία οι κανόνες του Μάαστριχτ. Στην ομιλία του ο κ. Gusmao ανέφερε ότι η οικονομική και κατάσταση που βρίσκεται η ΕΕ επιβάλει μια ώθηση για οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές και υπογράμμισε ότι «ο μόνος τρόπος να αντισταθμιστούν οι ανισορροπίες που δημιουργούνται από την τωρινή πολιτική είναι να προβούμε σε βελτιώσεις της οικονομικής διακυβέρνησης και να εστιάσουμε στην ιδεολογική μας προσέγγιση».

Η Ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών, Evelyn Regner, εμπλούτισε τον διάλογο κάνοντας αναφορά στην βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα αλλά και την κοινωνική διάσταση του «να μην μείνει κανένας πίσω». Επιπλέον εστίασε στην ισότητα των δύο φύλων και την «απλήρωτη γυναικεία εργασία στο σπίτι». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Regner «πρωταρχικός στόχος σε μια κοινωνία δεν είναι το κέρδος αλλά η εξυπηρέτηση των αναγκών όλων των πολιτών για την συμπεριληπτικότητα, την ευημερία και την ανάπτυξη. Θα πρέπει να αναλογιστούμε εκ νέου την οικονομία του σημέρα και να σχεδιάσουμε νέους στόχους για την ανάκαμψη».

Η Βουλευτής του Sinn Fein, Mairead Farrell, υπογράμμισε τα οικονομικά προβλήματα που επέφερε η πανδημία του COVID-19 στα κράτη – μέλη και τους πληθυσμούς της ΕΕ και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις ευρωπαϊκές οικονομίες και την πολιτική που εφαρμόζεται, ζητώντας εναλλακτικές προτάσεις και αύξηση της οικονομικής προστασίας των ασθενέστερων.

Στη συνέχεια, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή της Αριστεράς στη συζήτηση στο ΕΚ για νέους κανόνες που θα ανεβάσουν το ύψος του κατώτατου μισθού, ώστε να καλύπτει το όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης αλλά και το αναγκαίο αίτημα για μείωση των ωρών εργασίας. Ο κ. Αρβανίτης επίσης σχολίασε την νίκη τις Ευρωομάδας της Αριστεράς στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων στις πλατφόρμες και ανέφερε ότι «η διαφορά μας με τις συντηρητικές δυνάμεις είναι ουσιαστική και αφορά στην αναδιανομή του πλούτου, δεν είναι αισθητική. Τα τελευταία χρόνια επιβλήθηκε οριζόντια λιτότητα που υποβάθμισε το επίπεδο ζωής, με την μείωση μισθών και συντάξεων. Κι ενώ έχει νομοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται -ουσιαστικά- να προχωρήσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού».

Έπειτα, τον λόγο πήρε ο Ευρωβουλευτής της Αριστεράς, Nikolaj Villumsen, ο οποίος σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό να αλλάξει το Σύμφωνο Σταθερότητας σε ουσιώδη στοιχεία, να βελτιωθεί η απασχόληση, να γίνει η οικονομία και η κοινωνία πιο δίκαιη για όλους τους πολίτες και έκανε λόγο στην ανισότητα των μισθολογικών αποδοχών μεταξύ ανδρών και γυναικών εισάγοντας στη συζήτηση τον όρο «ποιοτική εργασία».

Η τομεάρχης Οικονομικών και τέως Υπουργός Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντική η δημιουργία μιας πλατφόρμας επαναθεμελίωσης των δικαιωμάτων εργασίας με συγκεκριμένες πολιτικές, όπως η αντικατάσταση του κατώτατου μισθού με έναν αξιοπρεπή μισθό, ίσα δικαιώματα στην εργασία, προστασία των εργαζόμενων στην πράξη και δυνατότητα πρόσβασης του εργαζόμενου σε βασικά κοινωνικά αγαθά με την δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους. Όπως ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου «τα περιθώρια για τη στήριξη της απασχόλησης είναι πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με αυτά που μας λένε οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις. Οι ισχυρές και συνεκτικές κοινωνίες αποδείχτηκαν πολύ ανθεκτικές κατά τη διάρκεια κρίσεων όπως αυτή της πανδημίας του COVID-19».

Τέλος, η Γενική Γραμματέας του European Trade Union Confederation, Esther Lynch αναφέρθηκε στον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων και στις εργασιακές συνθήκες ασφάλειας οι οποίες είναι αναγκαίο να παρέχονται στους εργαζόμενους. Όπως σχολίασε η κ. Lynch «οι εργαζόμενοι και οι κοινότητες στις οποίες ζουν εγκαταλείπονται στη μοίρα τους. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας είδαμε να κλείνουν επιχειρήσεις και να γυρνάμε σε εργασιακά καθεστώτα 150 χρόνια πίσω. Σε πολλές περιπτώσεις εντοπίσαμε ότι οι επιχειρήσεις μέσα στην πανδημία περιόριζαν τους εργαζόμενους και στα στοιχειώδη, για παράδειγμα δεν επέτρεπαν ούτε λεπτό να κάτσει ο εργαζόμενος. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας για την εξάλειψη αυτών των φαινομένων».


Κοινοποίηση