Κοινοποίηση

Μόνο λήξαν δεν θεωρείται για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ζήτημα των καταγγελλόμενων επαναπροωθήσεων στα σύνορα της ΕΕ. Σε μια ακόμη απάντησή της που εκθέτει την Ελληνική Κυβέρνηση, η Ylva Johansson, εκφράζει «βαθιά ανησυχία» και καλεί «όλα τα εμπλεκόμενα κράτη μέλη να διερευνήσουν πλήρως και αξιόπιστα τους ισχυρισμούς».

Απαντώντας στους Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία & της Ευρωομάδας της Αριστεράς/The Left Στέλιο Κούλογλου και Κώστα Αρβανίτη η αρμόδια Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων αποφεύγει να επικαλεστεί τις εξηγήσεις που έχει παράσχει μέχρι σήμερα η Αθήνα για τον ωκεανό καταγγελιών, ακόμη και από εγνωσμένου κύρους διεθνείς οργανισμούς, για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων, και επαναλαμβάνει τη σταθερή θέση πως ο σεβασμός και η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην επικράτειά των κρατών μελών συμπεριλαμβάνει και σε καμία περίπτωση δεν εξαιρεί όσα συμβαίνουν στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έμμεσα απορρίπτει τις -έως τώρα- έωλες εξηγήσεις Μηταράκη και τον αφήνει έκθετο, καθώς αναφερόμενη στις καταγγελίες για pushbacks υποστηρίζει πως τις «λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη».

Η Επιτροπή αφήνει να εννοηθεί πως εξακολουθεί να είναι ζητούμενο να διασφαλιστεί «ότι οι μηχανισμοί παρακολούθησης που έχουν διαμορφωθεί είναι αποτελεσματικοί και διαθέτουν τα αναγκαία μέσα για τη διερεύνηση και την παρακολούθηση κάθε ισχυρισμού». Γι αυτό και δηλώνεται εμφατικά πως «η Επιτροπή θα παραμείνει σε επαφή με τις ελληνικές αρχές».

Αξίζει να σημειωθεί πως αναφερόμενη στα καταγγελλόμενα περιστατικά κάνει λόγο όχι μόνο για επαναπροωθήσεις, αλλά και για εκθέσεις και ισχυρισμούς περί «κακομεταχείρισης».

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ερώτημα των δύο Ευρωβουλευτών περί τυχόν εμπλοκής της FRONTEX σε καταγγελλόμενα περιστατικά χρησιμοποίησης προσφύγων από τις Ελληνικές Αρχές για την απώθηση προσφύγων με αντάλλαγμα παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων, η κα. Johansson παραπέμπει ρητά στον ίδιο τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, από τον οποίο και έχει ήδη ζητήσει απαντήσεις.

Για πολλοστή φορά η Ευρωπαία Επίτροπος στέλνει στην Ελληνική Κυβέρνηση μήνυμα συμμόρφωσης με τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου: «Η Επιτροπή παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της να εξασφαλίζει την αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών μας συνόρων, σε πλήρη συμμόρφωση με τις ισχύουσες διατάξεις του δικαίου της ΕΕ, στις οποίες περιλαμβάνονται εκείνες που διασφαλίζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Η απάντηση Γιοχάνσον, παρά τις διπλωματικές συμβάσεις που η Επίτροπος είναι υποχρεωμένη να τηρήσει, αφήνει έκθετους Μητσοτάκη – Μηταράκη, σε μια ακόμη ένδειξη πως η όποια ανοχή της Ευρωπαϊκής Ηγεσίας σε παράνομες πρακτικές στα σύνορά της ΕΕ, στην οποία ξεκάθαρα είχε ποντάρει η κυβέρνηση, δεν υπάρχει πια.

Την ίδια ώρα που η σκληρή πραγματικότητα αναδεικνύεται ακόμη και μέσα από τις προσεκτικές διατυπώσεις Γιοχάνσον, οι ακροδεξιάς κοπής πρακτικές της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στο Προσφυγικό εκθέτουν τη χώρα μας όχι μόνο σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, τώρα που ο ίδιος ο ΟΗΕ, από τα χείλη του Ειδικού του Εισηγητή για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, καταγγέλλει ανοιχτά πως στη χώρα εφαρμόζεται ντε φάκτο η πολιτική των επαναπροωθήσεων. Τι έχουν άραγε να πουν τώρα αυτοί που πριν από λίγους μήνες βράβευαν τον παραιτηθέντα πλέον διευθυντή της FRONTEX για τη συμβολή του στην αντιμετώπιση του προσφυγικού;

Μήπως θα καταγγείλουν και τα Ηνωμένα Έθνη ως κάποια σκοτεινή ΜΚΟ ή τον ειδικό εισηγητή ως κάποιον αλληλέγγυο με ύποπτους δεσμούς;

Το προσφυγικό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μια κοινή ευρωπαϊκή λύση, με υποχρεωτική αναλογική μετεγκατάσταση σε όλα τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ, και όχι με την ψευδεπίγραφη αλληλεγγύη που αποφάσισε πριν από λίγες μέρες το Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σε μια προσπάθεια νεκρανάστασης της βαλτωμένης εδώ και μήνες διαδικασίας για την υιοθέτηση του διαβόητου Νέου Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση. Μια ψεύτικη αλληλεγγύη, αντίθετη με τα συμφέροντα της χώρας μας καθώς θα τη μετατρέψει σε offshore «φυλακή προσφύγων» για λογαριασμό εκείνων των κρατών-μελών που θα αρνούνται μετεγκατάσταση στο εσωτερικό τους.

Η πολιτική Μητσοτάκη – Μηταράκη, το μόνο που πετυχαίνει είναι να εκθέτει κάθε μέρα και περισσότερο τη χώρα μας, στο προσφυγικό, με τον ίδιο τρόπο που την εκθέτουν σοβαρά στα θέματα σεβασμού στο Κράτος Δικαίου. Το τελευταίο που έχει ανάγκη η Ελλάδα αυτήν την δύσκολη στιγμή είναι μια άθλια πολιτική που στα μάτια των συμμάχων κινδυνεύουμε να εξισώνει τη χώρα μας με τους επικίνδυνους καιροσκοπισμούς Ερντογάν, που, σε τελική ανάλυση, είναι και το μεγάλο σοβαρό πρόβλημα της εξωτερικής μας πολιτικής. Η Ελλάδα δεν μπορεί να απαντά στις χυδαιότητες Ερντογάν και την εργαλειοποίηση των προσφύγων που κατά καιρούς επιχειρεί με καιροσκοπισμούς που αφήνουν τη χώρα μας έκθετη, ούτε στις ηχηρές προειδοποιήσεις της Κομισιόν με επικίνδυνα υπουργικά φληναφήματα από τηλεοράσεως πως «Δεν μας ενδιαφέρει τι λένε οι Βρυξέλλες».

Η χώρα έχει ανάγκη μια πολιτική που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, πείθει τους συμμάχους μας και αναδεικνύει τον πραγματικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή και τους επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς της σε βάρος της χώρας μας.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται μια ακροδεξιά πολιτική στο προσφυγικό με πρακτικές που αμφισβητείται διεθνώς η νομιμότητά τους και εκθέτουν τη χώρα μας στη διεθνή κοινή γνώμη και τους διεθνείς οργανισμούς.

Τώρα, που το παραλήρημα Ερντογάν κορυφώνεται, περισσότερο παρά ποτέ.

 

Ακολουθούν τα πλήρη κείμενα της Ερώτησης των Ευρωβουλευτών Στ. Κούλογλου & Κώστα Αρβανίτη και της απάντησης της Επιτρόπου Ylva Johansson:

 

PE732.034v01-00
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001438/2022
προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισμού
Στέλιος Κούλογλου (The Left), Κωνσταντίνος Αρβανίτης (The Left)

Θέμα: Χρησιμοποίηση προσφύγων από την ελληνική κυβέρνηση για την απώθηση προσφύγων
με αντάλλαγμα παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων

 

Σύμφωνα με έκθεση της Human-Rights-Watch,1 οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιούν
υπηκόους τρίτων χωρών για να απωθούν αιτούντες άσυλο από τα χερσαία σύνορα της χώρας, όπου
δραστηριοποιούνται και δυνάμεις της Frontex.

Η έκθεση αναφέρει ότι πρόσφυγες με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία με
καλυμμένα τα πρόσωπά τους εξαναγκάζονται, στον ποταμό Έβρο, από την ελληνική Αστυνομία να
επαναπροωθούν αιτούντες άσυλο, τους οποίους αναγκάζουν να επιστρέψουν στην τουρκική πλευρά.
Η χρησιμοποίηση προσφύγων κατά προσφύγων γίνεται με υπόσχεση παροχής ταξιδιωτικών
εγγράφων.

Όπως καταγράφεται από μαρτυρίες δεκάδων αιτούντων άσυλο στον Έβρο τους τελευταίους μήνες,
πριν επαναπροωθήσουν τους πρόσφυγες, οι Αρχές αφαιρούν με τη βία ρούχα, έγγραφα, χρήματα,
τηλέφωνα που αυτοί έχουν στην κατοχή τους.

Οι παράνομες απωθήσεις «δι’αντιπροσώπων», που στοχεύουν στην αποτροπή υποβολής αίτησης
ασύλου από πρόσφυγες, δεν απαλλάσσουν την ελληνική κυβέρνηση από τις ευθύνες της, αναφέρει η
Human-Rights-Watch.

Ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Πώς θα αντιμετωπίσει το γεγονός ότι η πολιτική αποτροπής καταγράφεται να έχει διολισθήσει σε
    χρήση παράνομων μεθόδων, κατά παράβαση σωρείας διεθνών συμβάσεων;
  2. Θα ζητήσει εξηγήσεις από τις ελληνικές αρχές για τις παραπάνω αποκαλύψεις;
  3. Έχουν αναφερθεί, ως όφειλε, τέτοιου είδους περιστατικά από την Frontex, εν αναμονή και του
    πορίσματος της OLAF για ενδεχόμενη συμμετοχή του οργανισμού σε παράνομες
    επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα και αλλού στην Ευρώπη;

 

————————–
1 https://www.hrw.org/news/2022/04/07/greece-using-other-migrants-expel-asylum-seekers

 

 

EL
E-001438/2022
Απάντηση της κ. Johansson
εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Επιτροπή εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για όλες τις εκθέσεις και τους ισχυρισμούς περί επαναπροωθήσεων και κακομεταχείρισης, και τις λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη. Η Επιτροπή εξακολουθεί να καλεί όλα τα εμπλεκόμενα κράτη μέλη να διερευνήσουν πλήρως και αξιόπιστα τους ισχυρισμούς, να διαπιστώσουν τα γεγονότα και να δώσουν συνέχεια σε αυτά, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα, εάν καταδειχθεί η ύπαρξη παραβάσεων.

Οι εθνικές διοικητικές και δικαστικές αρχές έχουν την άμεση ευθύνη να διασφαλίζουν τον σεβασμό και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην επικράτειά τους, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών συνόρων. Η Επιτροπή γνωρίζει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες, μεταξύ άλλων από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) και από τον Έλληνα Συνήγορο του Πολίτη. Έχει ολοκληρωθεί η πρώτη έρευνα από την ΕΑΔ, η οποία αφορά την
έκθεση της δημοσιογραφικής σύμπραξης Lighthouse. Σ’ αυτή τη βάση, η Επιτροπή θα παραμείνει σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για να διασφαλίσει ότι οι μηχανισμοί παρακολούθησης που έχουν διαμορφωθεί είναι αποτελεσματικοί και διαθέτουν τα αναγκαία μέσα για τη διερεύνηση και την παρακολούθηση κάθε ισχυρισμού.

Η Επιτροπή παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της να εξασφαλίζει την αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών μας συνόρων, σε πλήρη συμμόρφωση με τις ισχύουσες διατάξεις του δικαίου της ΕΕ, στις οποίες περιλαμβάνονται εκείνες που διασφαλίζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα. Όσον αφορά τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και
Ακτοφυλακής (Frontex) σε τυχόν περιστατικά όπως αυτά στα οποία αναφέρονται οι κύριοι βουλευτές, η Επιτροπή ζήτησε από τον Οργανισμό να απαντήσει και η απάντησή του θα διαβιβαστεί από την Επιτροπή στους κυρίους βουλευτές το συντομότερο δυνατόν.

 

 

 

 


Κοινοποίηση