Κοινοποίηση

Δήλωση του Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία – GUE/NGL, και μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) στο ΕΚ, Κώστα Αρβανίτη, προς την Κομισιόν, για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών:

Σε έναν κόσμο που οι κυρίαρχες πολιτικές σε Ελλάδα και Ευρώπη δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερες ανισότητες, οι παράγοντες που προκαλούν τις εξαρτήσεις γίνονται ακόμη πιο ισχυροί, ακόμη πιο καταστροφικοί για ανθρώπινες ζωές.

Το πρόβλημα της χρήσης και της εξάρτησης δεν είναι ατομικό. Καθρεφτίζει μια βαθιά δυσλειτουργία της κοινωνίας, που μετατοπίζεται στις ψυχές και τα σώματα των χρηστών. Και όπως όλα τα προβλήματα, επιδεινώνεται όταν υπάρχει κοινωνική ανισότητα, ανεργία, ανέχεια.

Όταν η αγάπη και η κοινωνική αλληλεγγύη εκλείπουν υπό το βάρος του ρατσισμού και των διακρίσεων.

Όταν η περίθαλψη αυτών των ανθρώπων περνά σε δεύτερη μοίρα και η ύπαρξη Κράτους Πρόνοιας αντιμετωπίζεται ως ιδεοληψία.

Η ευρωπαϊκή και εγχώρια δεξιά, με την πολιτική που ασκεί, αποτελεί μέρος του προβλήματος. Κι αυτό γιατί επιδεινώνει τους παράγοντες που οδηγούν στη χρήση.

Στη χώρα μας, στον έναν χρόνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, το μόνο που έχει να επιδείξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον χώρο της απεξάρτησης είναι το πραξικόπημα Κικίλια στο ΚΕΘΕΑ, το οποίο μετέτρεψε σε αποθετήριο κομματικών στελεχών, φυσικά έμμισθων· την εργαλειοποίηση δηλαδή ακόμη και του Δικτύου Θεραπευτικών Κοινοτήτων για ίδιον, κομματικό όφελος.

Η κυβέρνηση θέλει να περάσει στην κοινωνία ότι η χρήση και η εξάρτηση αποτελούν αστυνομικό πρόβλημα, πρόβλημα ασφάλειας. Εμείς, σταθερά απέναντι σε αντιλήψεις που ευτελίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη, επικεντρώνουμε στις αιτίες που προκαλούν τον πόνο· τον πόνο που βρίσκεται πάντα πίσω από την εξάρτηση.

Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε απ’ όποιο πόστο βρεθούμε για μια κοινωνία πιο ανοιχτή, πιο δεκτική· χωρίς ανισότητες, χωρίς παράγοντες που οδηγούν τους ανθρώπους στην απελπισία και τη χρήση.

Ως τότε όμως, στηρίζουμε απερίφραστα το έργο των θεραπευτικών κοινοτήτων και των κέντρων πρόληψης και ευχόμαστε καλό κουράγιο στους χρήστες και τις οικογένειές τους, στους εργαζόμενους του πεδίου, στον δύσκολο αυτό αγώνα του ΚΕΘΕΑ, του ΟΚΑΝΑ, του 18 Άνω…

Είμαστε δίπλα σας.


Κοινοποίηση