Κοινοποίηση

Και φέτος, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας, απαριθμώντας βήματα προόδου αλλά και επικίνδυνης οπισθοδρόμησης.

Φέτος είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη χώρα μας στέλνει μήνυμα κατά των διακρίσεων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Φέτος όμως είναι και η χρονιά που ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπάθησαν με αφορμή την πανδημία να περάσουν νόμους που προωθούν την ομοφοβία.

Είναι η χρονιά που η Πολωνία κήρυξε ζώνες «Ελεύθερες από ΛΟΑΤΚΙ» που αγγίζουν το 1/3 της έκτασης της χώρας και στις οποίες άνθρωποι «απαγορεύονται», θεωρούνται ανεπιθύμητοι, κινδυνεύουν λόγω των σεξουαλικών τους προτιμήσεων.

Σήμερα γιορτάζουμε έναν διαρκή αγώνα για ορατότητα, ισότητα και δικαιοσύνη.

Γιορτάζουμε μια μάχη που δίνεται στα βουλευτικά έδρανα -εθνικά και ευρωπαϊκά- για την προώθηση νόμων ενίσχυσης των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Μια μάχη όμως που δίνεται κυρίως στην κοινωνία. Καθημερινά, αδιάκοπα και με πείσμα.

Ενάντια σε στερεότυπα που θρέφουν ένα περιβάλλον εχθρικό και επικίνδυνο για τους συνανθρώπους μας λόγω των διαφορετικών σεξουαλικών τους προτιμήσεων.

Ενάντια σε μισαλλόδοξες απόψεις και δόγματα που δίνουν χώρο στον εκφοβισμό, τη διαπόμπευση και τις επιθέσεις, που απενοχοποιούν λιντσαρίσματα και εγκλήματα μίσους.

Η σημερινή ημέρα είναι μια γιορτή των αγώνων και των κατακτήσεων του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος. Είναι όμως και επέτειος μνήμης των θυμάτων της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας.

Θυμόμαστε τα θύματα των εγκλημάτων μίσους. Θυμόμαστε τον Ζακ.

Θυμόμαστε και συνεχίζουμε τον αγώνα.

Για μια κοινωνία πιο πολύχρωμη, πιο διαφορετική. Πιο ανθρώπινη.


Κοινοποίηση