Κοινοποίηση

Τοποθέτηση του ευρωβουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ / The Left και μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), Κώστα Αρβανίτη στην Ολομέλεια του Ε/Κ, στη συζήτηση για την Κρίση του Κράτους Δικαίου στην Πολωνία και την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ, με την ιδιότητα του σκιώδους εισηγητή:

 

Η Ενωμένη Ευρώπη δεν μπορεί να ανέχεται εκπτώσεις σε θέματα Δημοκρατίας, Κράτους Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ήταν το κεντρικό μήνυμα της ομιλίας του Κώστα Αρβανίτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και σκιώδης εισηγητής της Ομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή LIBE (Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων) για το καυτό θέμα της Πολωνίας, συμμετείχε στη συζήτηση για την Κρίση του κράτους δικαίου στην Πολωνία και την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ, μια συζήτηση στην οποία συμμετείχαν τόσο ο Πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι της Πολωνίας, όσο και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Μάλιστα, ο Κώστας Αρβανίτης απευθυνόμενος στην Γερμανίδα Πρόεδρο της Κομισιόν την επέκρινε για την αδράνεια της Επιτροπής, αδράνεια η οποία «μας έφερε εδώ» όπως είπε, αντανακλώντας το κλίμα που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των Ευρωβουλευτών για τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους προχωρά η Ευρωπαϊκή απάντηση στην Ακροδεξιά Αυθαιρεσία της Κυβέρνησης Μοραβιέτσκι, παρά τις επανειλημμένες πρωτοβουλίες κινήσεις και εκκλήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Για μας είναι αδιαπραγμάτευτα Κράτος Δικαίου και Ανθρώπινα Δικαιώματα», τόνισε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, συνεχίζοντας την ομοβροντία των επικεφαλής πολιτικών ομάδων και Ευρωβουλευτών κατά της αντιθεσμικής πρακτικής της Ακροδεξιάς Κυβέρνησης Μοραβιέτσκι. Μια ομοβροντία που για μια ακόμη φορά σημειώθηκε με τη θλιβερή εξαίρεση των Ακροδεξιών Ευρωβουλευτών από τις γνωστές πολιτικές ομάδες (ID, ECR), οι οποίοι με θράσος επέμειναν να υπερασπίζονται το δικαίωμα της Πολωνίας αλλά και κάθε χώρας να …παραβιάζει Δημοκρατικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα των πολιτών της!

«Σε ζητήματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, το δικαίωμα της κάθε γυναίκας να κάνει ό,τι θέλει με το σώμα της, του κάθε ανθρώπου να μπορεί να ταυτοποιείται και να ορίζεται όπως θέλει, πρόκειται για αναφαίρετα δικαιώματα και αυτό δε το διαπραγματευόμαστε..» σημείωσε ο Κώστας Αρβανίτης.

«Η Πολωνία πρέπει να μείνει στην Ευρώπη, αλλά με τις αξίες της Ευρώπης. Όχι με τις αξίες της alt-right», είπε ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του σε μια ιστορική συνεδρίαση, όπου αναμετρήθηκαν για μια ακόμη φορά η Ευρώπη της Δημοκρατίας και των κοινών αξιών με την Ευρώπη της Ακροδεξιάς, του Εθνικισμού και του Φασισμού.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Κώστα Αρβανίτη:

Κυρία φον ντερ Λάιεν, η αδράνεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής νομίζω πως μας έφερε εδώ. Υπάρχει μια ευθύνη για αυτό. Αλλά έχουμε και από την άλλη ένα σόου της alt-right, με πρωθυπουργό. Και αυτό είναι ένας ιδεολογικός αγώνας που έγινε εδώ στο Ε/Κ σήμερα.

Γιατί έχει οικοδομηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση; Να βάλουμε τα πράγματα πάλι από την αρχή.

Οι έννοιες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου δεν χωράνε α λa καρτ ερμηνείες  για να εξυπηρετούν συμφέροντα κυβερνήσεων, κύριε πρωθυπουργέ.

Αυτή η απόφαση ήταν μια κατά παραγγελία απόφαση της Πολωνικής Κυβέρνησης για να επιβεβαιώσει δικά της ιδεολογήματα, που αφορούν δικαιώματα πολιτών. Με εργαλείο το συνταγματικό δικαστήριο

Ένα πράγμα για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτο, για το δημοκρατικό τόξο, για την αριστερά: Το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Για άλλα ζητήματα που αφορούν την οικονομική πολιτική ή την πράσινη μετάβαση, να το συζητήσουμε. Αλλά σε ζητήματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, το δικαίωμα της κάθε γυναίκας να κάνει ό,τι θέλει με το σώμα της, του κάθε ανθρώπου να μπορεί να ταυτοποιείται και να ορίζεται όπως θέλει, πρόκειται για αναφαίρετα δικαιώματα και αυτό δε το διαπραγματευόμαστε.

Η Πολωνία πρέπει να μείνει στην Ευρώπη, αλλά με τις αξίες της Ευρώπης. Όχι με τις αξίες της alt-right.

 


Κοινοποίηση