Κοινοποίηση

Έκκληση προς τον πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση κάνει με σημερινή του δήλωση το Human Rights Watch, για την άμεση απελευθέρωση των κρατούμενων ανηλίκων προσφυγόπουλων και τη μεταφορά τους σε κατάλληλες εγκαταστάσει. Ζητά ακόμει από την κυβέρνηση να σταματήσει την βλαβερή πρακτική της «προστατευτικής κράτησης» και να απαγορεύσει τον οποιονδήποτε τύπο κράτησης ασυνόδευτων ανηλίκων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης, η οποία περιλαμβάνει και τα επίσημα στοιχεία που προδίδουν την απροθυμία της κυβέρνησης να δράσει αποτελεσματικά σε αυτό το ζήτημα· και σκιαγραφούν το βαρύ τίμημα αυτής της απροθυμίας:

Ελλάδα: Φροντίστε για την ασφαλή μετακίνηση των προσφυγόπουλων
276 ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονται υπό κράτηση

(Αθήνα, 19 Μαΐου 2020)

Οι ελληνικές αρχές πρέπει να απελευθερώσουν τα 276 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα και κέντρα κράτησης στην Ελλάδα, αναφέρει σήμερα το Human Rights Watch σε επιστολή του προς τον ΠΘ Κυριάκο Μητσοτάκη. Η απελευθέρωση των παιδιών γίνεται ακόμα πιο επιτακτική λόγω της πανδημίας του Covid-19.

“Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να υλοποιήσει τη δέσμευσή του να προστατεύσει τα ασυνόδευτα παιδιά και να εξασφαλίσει ότι τα εκατοντάδες ευάλωτα παιδιά θα γλιτώσουν από τα βρώμικα, στενόχωρα κελιά τους, όπου βρίσκονται συχνά μαζί με ενήλικες και όπου εκτίθενται στον κίνδυνο μόλυνσης με Covid-19», δήλωσε η Eva Cossé, ερευνήτρια για την ελληνική περίπτωση στο HRW. «Είναι αδικαιολόγητο τα παιδιά αυτά να μη λαμβάνουν την φροντίδα και την προστασία που χρειάζονται».

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στις 30 Απριλίου του 2020, 276 παιδιά βρίσκονταν υπό αστυνομική κράτηση, περιμένοντας τη μεταφορά τους σε ασφαλή στέγη. Δηλαδή, υπήρχαν 19 παιδιά περισσότερα από τότε που ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε, τον Νοέμβρη του 2019, το σχέδιο «Κανένα παιδί μόνο», για την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.
Η έρευνα του HRW έχει καταγράψει την αυθαίρετη και παρατεταμένη κράτηση των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε αστυνομικά τμήματα και άλλα κέντρα κράτησης, κατά παράβαση της διεθνούς και της ελληνικής νομοθεσίας. Η ελληνική νομοθεσία ορίζει ότι τα ασυνόδευτα παιδιά πρέπει να μεταφέρονται σε ασφαλή καταλύματα, όμως η Ελλάδα υποφέρει από μακροχρόνια έλλειψη χώρου στις κατάλληλες εγκαταστάσεις.

Περιμένοντας τη μεταφορά τους, τα ασυνόδευτα παιδιά μπορεί να κρατούνται για εβδομάδες ή και μήνες, σε ασφυκτικά γεμάτα κελιά και ανθυγιεινές συνθήκες, συχνά μαζί με άγνωστους ενήλικες, σε αστυνομικά τμήματα και κέντρα κράτησης, όπου η τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι αδύνατη. Συχνά, έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και άλλες υπηρεσίες, υγειονομικά αγαθά ή ακόμα και στο φυσικό φως. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν είναι ενημερωμένα για τα δικαιώματά τους ή για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να αιτηθούν άσυλο, ενώ πολλά βιώνουν σημαντική ψυχολογική πίεση.

Η πρόσφατη μείωση του μέσου χρόνου κράτησης ενός ασυνόδευτου παιδιού από 45 σε 25 ημέρες είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Όμως τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ορίζουν πως η κράτηση για λόγους σχετικούς με τη μετανάστευση, συμπεριλαμβανομένης της θεωρούμενης ως «προσωρινής κράτησης», δεν είναι ποτέ προς το συμφέρον του παιδιού. Είναι, αντίθετα, τόσο βλαβερή, που θα πρέπει να απαγορευθεί, δήλωσε το HRW.

Η κράτηση παιδιών για λόγους σχετικούς με τη μετανάστευση απαγορεύεται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού. Το 2019, μία παγκόσμια μελέτη του ΟΗΕ για τα παιδιά που στερούνται ελευθερίας, κατέγραψε ότι ακόμη κι αν οι συνθήκες κράτησης είναι καλές, η κράτηση των παιδιών επιδεινώνει προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, ενώ προκαλεί και την εμφάνιση νέων, συμπεριλαμβανομένης της αγχώδους διαταραχής, κατάθλιψης, μετατραυματικού στρες και σκέψεις αυτοκτονίας.

Η μελέτη ανέδειξε το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις έχουν βρει λύσεις πέραν της κράτησης για τα ασυνόδευτα παιδιά, όπως ανοιχτές και φιλικές στα παιδιά εγκαταστάσεις στέγασης, με περιοδικές αναφορές και ανάδοχες οικογένειες. Για τα παιδιά, υπάρχουν πάντα επιλογές πέραν της κράτησης, ανέφερε η μελέτη του ΟΗΕ, και «η κράτηση παιδιών για την προστασία τους» ακόμη κι αν η υποδομή της εναλλακτικής φροντίδας είναι ανεπαρκής, «ποτέ δεν δικαιολογείται».

Ο οργανισμός του ΟΗΕ για τα παιδιά, η UNICEF, έχει δηλώσει ότι όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να απελευθερώσουν τα παιδιά που κρατούνται και ιδιαίτερα όσα κρατούνται για λόγους σχετικούς με τη μετανάστευση, ενόψει της πανδημίας του Covid-19.

Στις 14 Απριλίου, το HRW ξεκίνησε την εκστρατεία #FreeTheKids, προτρέποντας τους πολίτες να ασκήσουν πίεση στον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη ώστε να απελευθερώσει άμεσα τα κρατούμενα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και να τα μεταφέρει σε ασφαλείς, φιλικές για το παιδί εγκαταστάσεις. Αυτές θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνουν ξενοδοχεία, ανάδοχες οικογένειες και διαμερίσματα υπό ένα πρόγραμμα Υποστηριζόμενης Ανεξάρτητης Διαβίωσης για ασυνόδευτά παιδιά ηλικίας 16 με 18 ετών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να υποστηρίξει δημοσιονομικά την Ελλάδα, για τη δημιουργία περισσότερων εγκαταστάσεων μακροχρόνιας φιλοξενίας για τα ασυνόδευτα παιδιά. Άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να επιταχύνουν την επανένωση παιδιών με τις οικογένειες τους σε άλλες χώρες της ΕΕ και θα πρέπει να προσφερθούν για τη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο, ακόμη κι αν δεν έχουν οικογενειακούς δεσμούς.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση, μέχρι τις 30 Απριλίου, μόνο 1477 από τα 5099 ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα στεγάζονταν σε κατάλληλες εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φιλοξενίας. Τα υπόλοιπα έχουν εγκαταλειφθεί σε ασφυκτικά γεμάτα καμπ στα νησιά, στους δρόμους ή κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα και κέντρα κράτησης στην ελληνική ενδοχώρα.

 

Από Human Rights Watch


Κοινοποίηση