Κοινοποίηση

«Το όραμά μας για μια καλύτερη Ελλάδα πρέπει να περιλαμβάνει την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της χώρας μας, που δεν είναι η Τουρκία, δεν είναι το μεταναστευτικό, αλλά το δημογραφικό», είπε ο Γιάννης Λοβέρδος στην τελευταία εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του 2019.

«Στην Ελλάδα δεν αμφισβητείται το δικαίωμα της γυναίκας στην άμβλωση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αντιλαμβανόμαστε ότι το να έχουμε διπλάσιες εκτρώσεις από γεννήσεις γεννά ζητήματα επιβίωσης του Έθνους μας» είχε γράψει στο Twitter λίγες μέρες νωρίτερα ο Άδωνις Γεωργιάδης, αναδημοσιεύοντας το κατάπτυστο, βγαλμένο από τη δεκαετία του ’50, εξώφυλλο της Sportime και συγχαίροντας την εφημερίδα για την πρωτοβουλία.

Εντάξει, μη τα θέλουμε και όλα δικά μας. Μέχρι στιγμής, εξακολουθούν να αναγνωρίζουν το δικαίωμά μας στην έκτρωση (‘φχαριστούμε).

Άλλο που επαναφέρουν στο προσκήνιο ένα θέμα που θεωρείται λήξαν από το 1986, ανοίγοντας αργά, σταθερά, μεθοδικά, το δρόμο για επιστροφή σε πολύ σκοτεινές εποχές, ως συνέχεια της κεντρικής πολιτικής αντίληψης της ΝΔ που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε δικαιωματικό Μεσαίωνα (οι πολιτικές εξελίξεις είναι πυκνές, αλλά δεν ξεχνάμε το δικαιωματικό φιάσκο μιας δήθεν φιλελεύθερης κυβέρνησης, που απέρριψε την αναθεώρηση άρθρου 5, παρ. 2 του Ελληνικού Συντάγματος, ώστε να συμπεριλαμβάνει την απαγόρευση διακρίσεων και όσον αφορά το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου).

Ε, μετά τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, ήρθε και η σειρά μας.

 Για την ελληνική κυβέρνηση, η ευθύνη του δημογραφικού επιρρίπτεται στη δυνάμει κυοφορούσα. Στην «κινητή μήτρα». «Οι εκτρώσεις είναι διπλάσιες απ’ τις γεννήσεις», άρα οι εκτρώσεις ευθύνονται για το δημογραφικό.

Άρα οι γυναίκες.

Όχι η άγρια οικονομική κρίση που έχει ωθήσει τη νέα γενιά στην ανεργία, την υποαπασχόληση, την οικονομική επισφάλεια, τη νέα έξαρση της μετανάστευσης και την αδυναμία κάλυψης βασικών αναγκών, πόσο μάλλον δημιουργίας οικογένειας.

Όχι η αδυναμία των γυναικών να βρουν δουλειά, αφού οι εργοδότες δεν τις προσλαμβάνουν ή τις απολύουν λόγω εγκυμοσύνης – ή υπόνοιας ότι θέλουν κάποια στιγμή να κάνουν παιδιά – γιατί είναι οικονομικά επιζήμιο για την εταιρία να παρέχει την επιβεβλημένη από τον νόμο άδεια.

Οι γυναίκες.

Απόψεις στρατηγικά διατυπωμένες ώστε να ενεργοποιήσουν ακραία αντανακλαστικά ποντάροντας στον κοινωνικό αυτοματισμό, και να δώσουν βήμα στις πιο συντηρητικές και οπισθοδρομικές φωνές της κοινωνίας.

Ώστε εξώφυλλο αθλητικής(!) εφημερίδας να γιορτάζει την ημέρα κατά των αμβλώσεων.

Ώστε να πηγαίνει μια γυναίκα σε κλινική της Πατησίων μόλις πριν από μια βδομάδα και -σύμφωνα με την καταγγελία της- γιατρός και νοσοκόμα όχι μόνο να την κοιτάξουν επικριτικά, όχι μόνο να προσπαθήσουν να της αλλάξουν γνώμη, αλλά να της αρνηθούν και την έκτρωση. Γιατροί. Επιστήμονες.

Ώστε στους χώρους του ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ να «φιλοξενούνται», σήμερα, αφίσες κατά των αμβλώσεων! Τί κι αν αποσύρθηκαν λίγες ώρες μετά με υπουργική απόφαση, υπό το βάρος -φυσικά- της κατακραυγής και της άμεσης λειτουργίας των προοδευτικών αντανακλαστικών της κοινωνίας (όχι απ’ την καλή τους την καρδιά); Τα δείγματα γραφής έχουν δοθεί και η υποκριτική ευαισθησία της κυβέρνησης εξαντλείται στις αφίσες του ΜΕΤΡΟ, ενώ για τα κατάπτυστα σχόλια των στελεχών της επικρατεί σιγή ασυρμάτου.

Οι όποιοι υποστηρικτές του όποιου Κινήματος «Υπέρ της ζωής» αισθάνονται, και εξαιτίας των κυβερνητικών δηλώσεων, την ασφάλεια και την άνεση να ενοχοποιήσουν με τόσο αισχρό τρόπο μια γυναικεία επιλογή. Με τον ίδιο τρόπο που οι δηλώσεις της ΝΔ έδωσαν προεκλογικά το βήμα σε κάθε ρατσιστή και φασίστα μισάνθρωπο να εξαπολύσει οχετό κατά κατατρεγμένων ανθρώπων, να διαδηλώσει, να επιτεθεί και να προπηλακίσει.

Δεν περιμένω από μια συντηρητική, οπισθοδρομική κυβέρνηση να υπερασπιστεί το – κατοχυρωμένο με αγώνες – δικαίωμά μου στην  αυτοδιάθεση. Περιμένω να το αφήσει στην ησυχία του. Αν θέλουν οι κυρίες και οι κύριοι της ΝΔ να καταπολεμήσουν την υπογεννητικότητα, ας κάνουν πιο εύκολη τη ζωή της μητέρας και του πατέρα. Ας φροντίσουν για τη μείωση της ανεργίας, για την καταπολέμηση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, για την δωρεάν πρόσβαση σε ποιοτική υγεία και παιδεία, για την οικονομική στήριξη των οικογενειών.

Ας καταπολεμήσουν την υπογεννητικότητα με μέτρα μακροπρόθεσμα, που θα δημιουργήσουν τέτοια οικονομική και εργασιακή ασφάλεια και σταθερότητα, ώστε αυτοί που θέλουν να κάνουν οικογένεια να αισθανθούν ότι μπορούν.

Μακροπρόθεσμα μέτρα. Σαν αυτά που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση – ξεκινώντας να χτίζει από την αρχή και σε νέες βάσεις ένα πραγματικά κοινωνικό κράτος – και ξηλώνει η τωρινή.

Μακροπρόθεσμα μέτρα. Όχι ένα εφάπαξ διχίλιαρο, «wham-bam, the baby’s out so thank you ma’am και μετά βγάλ’ τα πέρα μόνη σου, ξανά, στην ίδια πίστα της επισφάλειας και του αγώνα για επιβίωση, απλά με αυξημένο βαθμό δυσκολίας, στο hard, γιατί θα έχεις κι ένα στόμα να ταΐσεις».

Και στο τέλος – τέλος, τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε οποιοδήποτε θέμα έχει να κάνει με το σώμα μας, τη ζωή μας, το μέλλον μας, τον έχουμε εμείς.

Δική μου η μήτρα, δική μου η επιλογή.

Don’t Let the Bastards Grind You Down.

 

*Η Σόνια Αναγνωστέλλη είναι φιλόλογος & συνεργάτιδα του Κώστα Αρβανίτη


Κοινοποίηση