Κοινοποίηση

Μια πρόταση για την επόμενη ημέρα της πανδημίας με ανατροπή των πολιτικών που βασίζονται στη λιτότητα, τις ιδιωτικοποιήσεις και την απορρύθμιση της εργασίας.

Ενα αναλυτικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη μετά την πανδημία του κορονοϊού εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά (GUE/NGL) στο Ευρωκοινοβούλιο, με κεντρικό σύνθημα «η αλληλεγγύη είναι η θεραπεία».

Το σημείωμα που επεξεργάστηκαν ευρωβουλευτές και πολιτικά στελέχη της ευρωομάδας υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητη μια ξεκάθαρη ανατροπή των πολιτικών που βασίζονται στη λιτότητα, την ιδιωτικοποίηση και την απορρύθμιση και οι οποίες συμπερασματικά υπήρξαν καταστροφικές για το σύστημα υγείας και έπληξαν τους εργαζομένους.

Οπως εκτιμούν ειδικότερα οι συμπρόεδροι του GUE/NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μανόν Ομπρί και Μάρτιν Σίρντεβαν, η Ε.Ε. πρέπει να αναλάβει δράση σε τέσσερις βασικούς τομείς: την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας και την αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, «εξασφαλίζοντας μια πράσινη και κοινωνικά δίκαιη ανάκαμψη και την επιβολή των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Ανάμεσα στις προτεραιότητες αναφέρονται η προάσπιση των ανθρώπινων ζωών με οποιοδήποτε κόστος και η θωράκιση των δημόσιων συστημάτων υγείας, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων με κοινωνική δικαιοσύνη και η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Θέτουν εξάλλου ως ανάγκη η ανάκαμψη να βασιστεί στις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της Συμφωνίας του Παρισιού, ενώ δεν παραλείπουν να αναφερθούν στην υποστήριξη της δημοκρατίας, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Εν κατακλείδι, το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο υπογραμμίζει ότι η πανδημία του κορονοϊού «είναι μια αξιοσημείωτη ευκαιρία να αντιληφθούμε το σύστημά μας όπως θα έπρεπε να είναι, εάν στηριζόταν σε μια άλλη λογική, με στόχο μια κοινωνία που να βάζει σε προτεραιότητα την υγεία, τους ανθρώπους και τον πλανήτη, αντί για το κέρδος».

Και καταλήγοντας προβλέπει ότι «καθώς η αλληλεγγύη έχει ολοένα και περισσότερο ζωτική σημασία, οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι η ηγεσία τού χθες και τα αποτυχημένα δόγματά της δεν θα μας βοηθήσουν να εργαστούμε προς το μέλλον που έχουμε ανάγκη. Γι’ αυτό επιβεβαιώνουμε την ανάγκη για μια άλλη Ευρώπη, που δίνει έμφαση στα δικαιώματα, συνεισφέρει στη βιώσιμη πρόοδο και εκτιμά τη δημοκρατία, που αντιπροσωπεύει την ισότητα, την ελευθερία και την ειρηνική συνεργασία σε όλο τον κόσμο».

Πηγή: efsyn.gr

Κοινοποίηση