Κοινοποίηση

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, που αναγνωρίστηκε μετά από ενέργειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και πρωτοβουλία των Ελληνικών Κοινοτήτων Ιταλίας. Η ημέρα αυτή, μάλιστα, συμπίπτει με την Ημέρα Μνήμης του Διονύσιου Σολωμού και της συνεισφοράς του στον ελληνικό πολιτισμό. Μια ταιριαστή και διόλου τυχαία «σύμπτωση», αφού η ελληνική γλώσσα αποτέλεσε το εργαλείο αποτύπωσης και διάδοσης του μεγαλειώδους λογοτεχνικού έργου του εθνικού μας Ποιητή.

Είμαστε περήφανοι για την παγκόσμια και διαχρονική αξία της ελληνικής γλώσσας και την καθοριστική συμβολή της στην εξέλιξη του ελληνικού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, αφού λειτούργησε ως φορέας διάδοσης της ελληνικής επιστήμης, ιστορίας, φιλοσοφίας και Γραμματείας, από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Αναγνωρίζουμε την παγκόσμια ακτινοβολία και επιρροή της, αφού εμπλούτισε με έννοιες και λήμματα πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες – και όχι μόνο.

Είμαστε περήφανοι για το παγκόσμιο αποτύπωμα της ελληνικής γλώσσας. Ας την τιμήσουμε και ας σταθούμε άξιοι απέναντι στις τις έννοιες της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της φιλοξενίας και τόσες άλλες που την εμποτίζουν, όχι μόνο ως γλωσσικό θησαυρό, αλλά ως αξίες και ιδανικά που οφείλουμε να εφαρμόζουμε και να διαδίδουμε.

Και τέλος, είμαστε περήφανοι που η μέρα αυτή καθιερώθηκε από την κυβέρνηση της Αριστεράς. Είμαστε περήφανοι για την συνεργάτιδα του γραφείου μας, την Όλγα Νάσση, που ως πρόεδρος των Ελληνικών Κοινοτήτων Ιταλίας, έδωσε τη μάχη και πέτυχε την καθιέρωσή της.

Τα όρια της γλώσσας μας είναι πράγματι τα όρια του κόσμου μας, αλλά η γλώσσα μας, η σκέψη μας, είναι που δίνει στον κόσμο μας μορφή.


Κοινοποίηση