Κοινοποίηση

Ανοιχτή επιστολή ευρωβουλευτών της Αριστεράς, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων στους δημοκράτες πολίτες της Λέσβου, της Σάμου και της Χίου

Επιστολή προς τους κατοίκους των Ελληνικών νησιών απευθύνουν ευρωβουλευτές από διάφορες χώρες και πολιτικές ομάδες, στον απόηχο της ματαίωσης αποστολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού- που επρόκειτο να επισκεφθεί ακριτικά νησιά που φιλοξενούν προσφυγικές δομές.

Στην επιστολή, κι ενώ η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται, οι Ευρωβουλευτές:

• εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους προς τους Έλληνες νησιώτες για την πολυετή τους προσφορά και αλληλεγγύη

• απευθύνουν έκκληση ώστε να μην κυριαρχήσει το ακροδεξιό μίσος και χαθεί η ελπίδα και η αλληλεγγύη

• δεσμεύονται να συνεχίσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη μάχη για δίκαιο καταμερισμό των βαρών του προσφυγικού σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και για την αναθεώρηση της υπάρχουσας νομοθεσίας.

 

Ακολουθεί το κείμενο της Επιστολής στα Ελληνικά:

 

Αυτή η επιστολή θα ξεκινήσει και θα τελειώσει με την ίδια λέξη: ευγνωμοσύνη.

 

Είναι η ευγνωμοσύνη που σας χρωστάμε, όχι μόνον εμείς ως εκπρόσωποι ενός πολιτικού φάσματος αλλά και εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν και αγωνίζονται για τις αξίες που υπερασπιστήκατε:

 

· Όταν περιθάλψετε τους κατατρεγμένους σαν να ήταν παιδιά, αδέλφια, δικοί σας άνθρωποι.

· Όταν στερηθήκατε για να προσφέρετε, στα δύσκολα χρόνια του Μνημονίου.

· Όταν αντισταθήκατε στις ψευτοπατριωτικές σειρήνες της Ακροδεξιάς ρητορείας.

 

Όταν βγήκατε στους δρόμους, απέναντι στην κρατική καταστολή, στα φασιστικά τάγματα εφόδου, στους εργολάβους που θέλουν να μετατρέψουν την πατρίδα σας σε φυλακή αθώων.

Είχαμε προγραμματίσει μια αποστολή στον τόπο σας, για να σας δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας από κοντά. Δυστυχώς, καθώς προερχόμαστε από διαφορετικές χώρες, η κάθε μία από αυτές με κρούσματα του Covid 19, είμαστε υποχρεωμένοι να αναβάλουμε το ταξίδι αυτό, γιατί δεν μπορούμε, με ελαφρά συνείδηση, να θέσουμε σε κίνδυνο εσάς και τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στα νησιά σας, και που καθίστανται ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα εξαιτίας και της πρόσφατης επιδημίας.

Το ότι όμως θα αργήσουμε λίγο ακόμα να σας σφίξουμε το χέρι, δε σημαίνει ότι θα παραμελήσουμε την υποχρέωσή μας απέναντί σας:

Ο σεβασμός μας στον ανθρωπισμό σας είναι δεδομένος.

Η αλληλεγγύη μας στον αγώνα σας είναι δεδομένη.

Η ευγνωμοσύνη μας στις θυσίες σας είναι δεδομένη.

Με το δικό σας πείσμα, με τη δική σας αδιαπραγμάτευτη ανθρωπιά, με τα δικά σας δίκαια αιτήματα, επιμένουμε στο αίτημα, για μετεγκατάσταση όλων των προσφύγων στις χώρες μέλη της Ευρώπης. Εμμένουμε στη δίκαιη τοποθέτηση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι υπεύθυνη για ένα πανευρωπαϊκό ζήτημα. Συνεχίζουμε τον αγώνα σας. Τον αγώνα μας!

 

Οι υπογράφοντες Ευρωβουλευτές:

ARENA Maria – S&D, Πρόεδρος Υποεπιτροπής DROI, ARVANITIS Kostas – GUE/NGL, BARRENA Pernando – GUE/NGL, BJÖRK Malin – GUE/NGL, BOMPARD Manuel – GUE/NGL, BRGLEZ Milan – S&D, DALY Clare – GUE/NGL, ERNST Cornelia – GUE/NGL, GEORGOULIS Alexis – GUE/NGL, GLUCKSMANN Raphaël – S&D, GUSMÃO José – GUE/NGL, KIZILYÜREK Niyazi – GUE/NGL, KOKKALIS Petros – GUE/NGL KÖSTER Dietmar – S&D, KOULOGLOU Stelios – GUE/NGL, KOUNTOURA Elena – GUE/NGL, MANON Aubry – Co-President of GUE/NGL, MATIAS Marisa – GUE/NGL, NOICHL Maria – S&D, PAPADIMOULIS Dimitris – GUE/NGL, Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, PELLETIER Anne-Sophie – GUE/NGL, PINEDA Manu – GUE/NGL, REGO Sira – GUE/NGL, SANTOS Isabel –  S&D, Συντονιστής της Υποεπιτροπής DROI, STRIK Tineke – Greens/EFA, VILLANUEVA Idoia – GUE/NGL, VOLLATH Bettina – S&D

 

 


Κοινοποίηση