Κοινοποίηση

Κάθε συνεδριακή περίοδος για ένα Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς είναι μια μεγάλη δημιουργική γιορτή αλλά και μια δύσκολη γέννα. Προτάσεις για τομές στις κεντρικές πολιτικές του κόμματος, οργανωτικές αλλαγές, η διαρκής αγωνία το κόμμα να παραμείνει ένας ζωντανός και σύγχρονος μηχανισμός παραγωγής πολιτικής και να μην εκπέσει σε έναν απαρχαιωμένο μηχανισμό αυτοαναπαραγωγής.

Βάλτε στο άθροισμα τάσεις, ομαδοποιήσεις, συσχετισμούς ανθρώπων που προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές κουλτούρες και κλείστε την εξίσωση με την πραγματικότητα ενός κόμματος «εν κινήσει», διαρκή και ακατάπαυστη, και μάλιστα μέσα σε μια πολιτική περίοδο που έχουμε δει να θρυμματίζεται ο παραδοσιακός δικομματισμός της μεταπολίτευσης.

Όμως θα ήταν άδικο για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αν πήγαινε στο συνέδριό του με το βλέμμα μόνο στο εσωτερικό του και με τη σκέψη μόνο στην επόμενη εκλογική μάχη στο εσωτερικό της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς στην Ευρώπη. Είναι το κόμμα που κατέχει μια ιστορική Ευρωπαϊκή πρωτιά: έσπασε το στερεότυπο του «κόμματος-παρατηρητή», που αναμένει καρτερικά να ωριμάσουν οι συνθήκες για τηνπολιτική ανατροπή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έσπασε το στερεότυπο της «συμπαθούς Αριστεράς» που δεν «ενοχλεί». Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου, συγκρούστηκε με τα προβλήματα, αντιμετώπισε άλλοτε με επιτυχία άλλοτε με αμηχανία τα πραγματικά προβλήματα.

Αυτό είναι μια πραγματικότητα που στην πολιτική μας ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την ξέρουν καλά. Δεν είναι μια εύκολη πολιτική ομάδα, μοιάζει καμιά φορά περισσότερο με πολύχρωμη σημαία παρά με ενιαία πολιτική οντότητα. Ωστόσο, οι σύντροφοί μας στην μοναδική συνομοσπονδιακή πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βλέπουν πολύ καλά τη διαφορά που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την Αριστερά στην Ευρώπη: βλέπουν μια ισχυρή πολιτική δύναμη με αριστερό πρόσημο, μία Αριστερά που υπήρξε κυβερνώσα και ετοιμάζεται να κυβερνήσει ξανά.

Στη δύσκολη και επώδυνη συχνά πορεία μας λοιπόν προς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ας πάρουμε όλοι μας μια στιγμή και ας αναλογιστούμε τί σημαίνει αυτό το κόμμα και ο ηγέτης του, ο Αλέξης Τσίπρας, για την Αριστερά στην υπόλοιπή Ευρώπη. Και όχι μόνο για την Αριστερά, για ολόκληρο το προοδευτικό τόξο στην Ευρώπη, τη Σοσιαλδημοκρατία, τους Πράσινους, δυνάμεις με τις οποίες υπάρχει πλέον σταθερή βάση επικοινωνίας και συχνά αποδοτικής συνεργασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βαδίζει στο τρίτο συνέδριό του έχοντας ετεροβαρώς το βλέμμα στο εσωτερικό του, ίσως λίγο περισσότερο στα ζητήματα εκλογής των οργάνων του απ’ ότι στις στρατηγικές επιλογές για Ελλάδα και Ευρώπη. Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν έχει ευθύνες μόνο απέναντι στα μέλη του, ή τους ψηφοφόρους του: έχει, έχουμε όλοι μας όσοι συμμετέχουμε στο μοναδικό αυτό πολιτικό εγχείρημα, ευθύνες απέναντι στους προοδευτικούς πολίτες ολόκληρης της Ευρώπης.

Είμαστε η πολιτική δύναμη που άνοιξε δρόμους για τη σύγχρονη Αριστερά στην Ευρώπη και μπορούμε να είμαστε δύναμη που θα πρωταγωνιστήσει στη μάχη για μια προοδευτική στροφή σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μια δύναμη της Αριστεράς, που θα μπορεί να βρίσκει συνομλητές στο προοδευτικό τόξο, να χτίζει συμμαχίες μαζί τους να αποτελέσει τον κορμό μιας κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Ας μην το ξεχνάμε αυτό ούτε λεπτό τις επόμενες ημέρες στο συνέδριό μας και ας το κάνουμε ακόμη πιο γόνιμο και παραγωγικό.

Το χρωστάμε στον εαυτό μας.

Το χρωστάμε στην Ελλάδα.

Το χρωστάμε στην Ευρώπη.

 

Πηγή: magnesianews.gr


Κοινοποίηση