Κοινοποίηση

Η ακροδεξιά κερδίζει, με σταθερά βήματα, έδαφος στη Γερμανία.

Η σημαντική αύξηση των ποσοστών του ακροδεξιού AFD και η ανάδειξή του σε δεύτερο κόμμα στις προχθεσινές εκλογές που διεξήχθησαν σε Σαξονία και Βραδεμβούργο, προκαλούν -δικαίως- ανησυχία στα πρώτα κόμματα των κρατιδίων, το CDU και το SPD αντίστοιχα, τα οποία -όπως και η Αριστερά- μέτρησαν σοβαρές απώλειες.

Έχουμε επανειλημμένως τονίσει την ανάγκη για προοδευτικές συμμαχίες κατά της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη, ώστε να θωρακιστεί η δημοκρατία και οι ελευθερίες όλων των πολιτών, χωρίς αστερίσκους και «ναι μεν, αλλά».

Στο Βραδεμβούργο, από τη μία, το SPD, που μέχρι προσφάτως συγκυβερνούσε με το αριστερό “Die Linke”, και έχοντας πλέον χάσει την πλειοψηφία λόγω της ανόδου του AFD, φαίνεται πως θα επιδιώξει διεύρυνση του μετώπου κατά της ακροδεξιάς με την ένταξη των Πρασίνων στο κυβερνητικό σχήμα.

Φυσικά, οι πραγματικές συμμαχίες χτίζονται στη βάση. Στους ανθρώπους, στις γυναίκες και τους άνδρες, στα εργατικά σωματεία, στους συλλόγους, στις γειτονιές.

Η δημιουργία μετώπου δεν μπορεί να είναι απλά μια ευκαιριακή συμμαχία σχημάτων κατά του εχθρού, αλλά οραματική και ουσιαστική δράση, με ατζέντα, για τον κόσμο που ονειρευόμαστε.

Χωρίς εγωισμούς και πρωτοκαθεδρίες, με στόχους μικρούς και στη συνέχεια μεγαλύτερους, για όποιες συνθήκες έχουν ωριμάσει.

Και γι’ αυτές που δεν έχουν ωριμάσει, η Αριστερά μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, με τη δημιουργία κινήματος.

Στη Σαξονία, από την άλλη, το συντηρητικό CDU, αν και δήλωσε πως δε σκοπεύει να συνεργαστεί με το ακροδεξιό AFD, παρουσιάζεται κάτι παραπάνω από διστακτικό να συμμαχήσει με τους Πράσινους ή την Αριστερά.

Όμως, όσο περισσότερο δυναμώνει η ακροδεξιά, τόσο πιο δύσκολο θα γίνεται για τους Συντηρητικούς να κρατήσουν ίσες αποστάσεις.

Αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να διαλέξουν: πρόοδος και ανθρωπιά ή αναβίωση των πιο σκοτεινών σελίδων της γερμανικής ιστορίας;

Μικρές και μεγάλες ουσιαστικές, προοδευτικές συμμαχίες παντού , λοιπόν.

Γιατί αν δεν ωριμάσουν τόσο οι συνθήκες όσο κι εμείς οι ίδιοι, τότε η Ευρώπη θα σαπίσει για άλλη μια φορά.


Κοινοποίηση