Κοινοποίηση

Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια, σας παρουσιάζουμε το έργο του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης και Ομότιμου Καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Νίκου Παρασκευόπουλου:

Ευρωπαϊκοί Θεσμοί Ένταξης: Από τους Νομάδες στους Σύγχρονους Πρόσφυγες

Πρόκειται για ένα έργο που ανοίγει τη ματιά του αναγνώστη σε ολόκληρο το εύρος της ανθρώπινης ιστορίας, αντιμετωπίζοντας συνολικά το ζήτημα της προσφυγιάς, της ένταξης και των μεταναστευτικών ροών. Η ιστορική ανασκόπηση όμως δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά εργαλείο επεξεργασίας του σήμερα, και του αύριο του προσφυγικού.

Μιλώντας για το παρόν, ο Καθηγητής φωτίζει ένα περίπλοκο ζήτημα με την πολύτιμη γνώση και εμπειρία του, ενώ στρέφοντας το βλέμμα στο μέλλον, εξετάζει εξονυχιστικά το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως πυξίδα της Ευρωπαϊκής Μεταναστευτικής Πολιτικής, σύμφωνα με μια αμφίβολη έννοια του “Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής”.

Ένα σύμφωνο το οποίο δεν έτυχε της θερμής υποδοχής που οι εμπνευστές του ήλπιζαν, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και του οποίου τα τρωτά σημεία περισσότερο εκθέτουν τους συγγραφείς του, παρά εμπνέουν εμπιστοσύνη για το μέλλον της Ευρώπης στο Προσφυγικό.

Το πολύτιμο αυτό έργο του Νίκου Παρασκευόπουλου μπορείτε να το βρείτε εδώ στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Κώστας Αρβανίτης


Κοινοποίηση