Κοινοποίηση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα μια νέα πολυαναμενόμενη νομοθετική πρωτοβουλία για την προστασία από τις καταχρηστικές αγωγές που ασκούνται κατά δημοσιογράφων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι μαζικές αυτές αγωγές, τα διαβόητα SLAPP όπως είναι γνωστά πλέον και στη χώρα μας που εξαπολύονται με ρυθμό πολυβόλου εν μέσω προκλητικής αδράνειας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, συνιστούν μια σοβαρή απειλή για την Ελευθερία της Ενημέρωσης, αλλά και την Κοινωνία των Πολιτών. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινείται σε θετική κατεύθυνση και παρεμβαίνει προτείνοντας μια σειρά από δραστικές νομοθετικές καινοτομίες.

Στη μακρά διαδικασία της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς που θα ακολουθήσει θα συμβάλουμε στο να αναδειχθεί ποιες από αυτές τις προτάσεις υπηρετούν τον αντικειμενικό στόχο της σημαντικής αυτής ρύθμισης και αν κάποιες ενδεχομένως δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, για μια ακόμη φορά βλέπουμε τη μεγάλη σύγκρουση εντός της ΕΕ: Από τη μία οι δυνάμεις της Δημοκρατίας που στοχεύουν στην υπεράσπιση των ελευθεριών και του Κράτος Δικαίου. Από την άλλη όσοι επιτρέπουν, αν όχι επιδιώκουν, μια Δικαιοσύνη – εργαλείο στα χέρια ολίγων και ισχυρών.

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα μάχη ξεκινά.


Κοινοποίηση