Κοινοποίηση

Θέμα προστασίας της ελευθερίας της έκφρασης στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης θέτουν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με ερώτηση που κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με πρωτοβουλία των Ευρωβουλευτών Δημήτρη Παπαδημούλη και Κώστα Αρβανίτη.

Στην ερώτηση εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις περιπτώσεις λογοκρισίας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αφού τον τελευταίο καιρό αυξάνονται οι περιπτώσεις παρέμβασης των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στο περιεχόμενο των αναρτήσεων, ενώ κάποια προχωρούν ακόμα και στην αναστολή λειτουργίας προφίλ χρηστών ή και την διαγραφή αναρτήσεων που σχολιάζουν την πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα.

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνουν ότι το ζήτημα αυτό άπτεται της ελευθερίας της έκφρασης των πολιτών και βεβαίως συνιστά ζήτημα δημοκρατίας, η διαχείριση του οποίου έχει αφεθεί σε μηχανισμούς που έχουν διαμορφωθεί από την ιδιωτική πλατφόρμα δικτύωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερωτάται αν θεωρεί επαρκείς και ασφαλείς τους μηχανισμούς διαχείρισης περιεχομένου στις ιδιωτικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και πως σκοπεύει, με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, να ενισχύσει την αποτελεσματικότερη προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών δεδομένων των σοβαρών περιπτώσεων παραβίασής τους από τις πλατφόρμες και να διαμορφώσει ένα διαφανές πλαίσιο συμμετοχής που θα ορίζεται και θα αξιολογείται από κοινού με την κοινότητα χρηστών.

Ακόμη, ερωτάται για το τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για την αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, ιδίως της ελευθερίας της έκφρασης, μέχρι να τεθεί σε ισχύ η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες, η οποία περιλαμβάνει οριζόντιους κανόνες για τις πλατφόρμες, με ιδιαίτερες αναφορές στην ελευθερία της έκφρασης.

Ολόκληρη η ερώτηση:

Θέμα: Προστασία της ελευθερίας της έκφρασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν δημόσιο χώρο ανταλλαγής απόψεων για την κοινωνική και πολιτική επικαιρότητα, αυξάνοντας διαρκώς την επιρροή τους στη κοινή γνώμη. Ωστόσο, παρατηρούνται αυξανόμενα φαινόμενα παρέμβασης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο περιεχόμενο αναρτήσεων, προχωρώντας σε πολλές περιπτώσεις στη διαγραφή αναρτήσεων ή/και στην αναστολή λειτουργίας προφίλ χρηστών, επικαλούμενα τους όρους χρήσης τους. Τέτοιες παρεμβάσεις εγείρουν ζήτημα ουσιαστικής δημοκρατίας που άπτεται άμεσα της ελευθερίας της έκφρασης των πολιτών, η διαχείριση του οποίου επαφίεται, μέχρι στιγμής, σε μηχανισμούς που έχουν διαμορφωθεί από την εκάστοτε ιδιωτική πλατφόρμα δικτύωσης[1]. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών στη ψηφιακή εποχή, η Επιτροπή δημοσιοποίησε πρόσφατα την πρότασή της για την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες[2], η οποία περιλαμβάνει οριζόντιους κανόνες για τις πλατφόρμες, με ιδιαίτερες αναφορές στην ελευθερία της έκφρασης.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Θεωρεί επαρκείς και ασφαλείς τους μηχανισμούς διαχείρισης περιεχομένου που έχουν αναπτυχθεί από τις ιδιωτικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης;

Πως σκοπεύει, με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, να ενισχύσει την αποτελεσματικότερη προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών δεδομένων των σοβαρών περιπτώσεων παραβίασής τους από τις πλατφόρμες και να διαμορφώσει ένα διαφανές πλαίσιο συμμετοχής που θα ορίζεται και θα αξιολογείται από κοινού με την κοινότητα χρηστών;

Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για την αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, ιδίως της ελευθερίας της έκφρασης, μέχρι να τεθεί σε ισχύ η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες;

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:

Δημήτρης Παπαδημούλης

Κώστας Αρβανίτης

Αλέξης Γεωργούλης

Πέτρος Κόκκαλης

Στέλιος Κούλογλου

Έλενα Κουντουρά


Κοινοποίηση