Κοινοποίηση

Ερώτηση στην Κομισιόν για τα κενά και τις στρεβλώσεις στα συστήματα ελέγχων του ελληνικού ΥΠΑΑΤ στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων κατέθεσε ο Κ. Αρβανίτης, αντιπρόεδρος της Left και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 

Η προστασία του καταναλωτή και η μέριμνα για την αποτροπή της παραπλάνησής του για την ασφάλεια, τη σύσταση, την επισήμανση, και την τιμή των τροφίμων αποτελεί υποχρέωση της ΕΕ και των Κρατών-Μελών της, τονίζει ο Κ. Αρβανίτης.

Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (DG SANTE), έχει εντοπίσει αδυναμίες στα συστήματα ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μεταξύ αυτών είναι η υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών, η επικάλυψη των αρμοδιοτήτων τους και η ατολμία επιβολής ουσιαστικών κυρώσεων και διοικητικών μέτρων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά στη διαδικασία ελέγχου των τροφίμων και κατ’ επέκταση στην ασφάλεια των καταναλωτών.

Ο αντιπρόεδρος της Left ζητεί να ενημερωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν το Υπουργείο έχει συμμορφωθεί με τους κανονισμούς, κι αν όχι, σε ποια ενέργειες σκοπεύουν να προβούν οι ευρωπαϊκές Αρχές για να διασφαλίσουν την προστασία των Ελλήνων καταναλωτών.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση του Κώστα Αρβανίτη:

 

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης

προς την Επιτροπή

Άρθρο 144 του Κανονισμού

Κωνσταντίνος Αρβανίτης (The Left)

Θέμα: Παρεκκλίσεις στα συστήματα ελέγχων του ελληνικού ΥΠΑΑΤ στους τομείς της ασφάλειας τροφίμων, της γεωργίας, της ζωικής παραγωγής, της κτηνιατρικής και της αλιείας

Σύμφωνα με την Οριζόντια Επιθεώρηση της DG SANTE (όπως περιγράφεται στην σχετική αναφορά της Ref. 2023-7655 General Follow Up Audit)1φαίνεται να εντοπίζονται σοβαρές παρεκκλίσεις στα συστήματα ελέγχων που εφαρμόζει το ελληνικό ΥΠΑΑΤ στους τομείς της γεωργίας, της ζωικής παραγωγής, της κτηνιατρικής και της αλιείας.

Στο ως άνω έγγραφο αναδεικνύονται στρεβλώσεις, παθογένειες και διαρθρωτικά προβλήματα, ιδίως στην πολυδιάσπαση, στην επικάλυψη αρμοδιοτήτων και στην υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών, στην απουσία ενιαίου, συγκροτημένου και απλοποιημένου ελεγκτικού πλαισίου, στη συνακόλουθη έλλειψη συντονισμού και εποπτείας, και στην ατολμία επιβολής ουσιαστικών κυρώσεων και διοικητικών μέτρων, με τα σχετικά ελλείμματα να εδραιώνουν ένα τοπίο αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας.

Αυτονόητα τα παραπάνω θέτουν σε κίνδυνο την προστασία του καταναλωτή, λόγω κενών στη διασφάλιση της εισαγωγής, παραγωγής και διακίνησης ασφαλών τροφίμων, και ελλειμάτων στην πιστοποίηση καταλληλότητας, στον ποιοτικό έλεγχο και στην αναβάθμιση ποιότητας των τροφίμων.

Επειδή η προστασία του καταναλωτή και η μέριμνα για την αποτροπή της παραπλάνησής του για την ασφάλεια, τη σύσταση, την επισήμανση, και την τιμή των τροφίμων αποτελεί υποχρέωση της ΕΕ και των Κρατών-Μελών της,

Ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Έχει λάβει απάντηση δια του Αρμοδίου Υπουργείου και έχει ενημερωθεί για τυχόν λήψη μέτρων συμμόρφωσης ως σήμερα;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα διορθωθούν οι ως άνω στρεβλώσεις;

Κοινοποίηση