Κοινοποίηση

Στις 18/7/19 καταθέσαμε, ως ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν, για την άνοδο του αντισημιτισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Tο πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: Αντισημιτισμός στις χώρες της Ε.Ε.
Τα αντισημιτικά φαινόμενα αυξάνονται στην ΕΕ και αποτελούν μια από τις πιο απεχθείς εκφάνσεις του ρατσισμού και του φυλετικού και θρησκευτικού μίσους. Ενέργειες, δημοσιεύματα και ρητορική μίσους (hate speech), ορισμένες φορές και με τη συμβολή κυβερνητικών στελεχών σε κράτη μέλη της Ε.Ε., γίνονται όλο και πιο ανεκτά, τόσο στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, όσο και στις πολιτικές ελίτ και πολιτικά πρόσωπα που έχουν εκδηλώσει τέτοιες απόψεις είτε στο παρελθόν είτε πιο πρόσφατα, παραμένουν στο απυρόβλητο.

Δεδομένου ότι τέτοιες απόψεις αντιβαίνουν στις θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε. και έχουν σοβαρές κοινωνικές όσο και διπλωματικές επιπτώσεις, ερωτάται η Κομισιόν:

– Τι μέτρα λαμβάνει για την πρόληψη και καταπολέμηση του αντισημιτισμού στην Ε.Ε. και πόσο επιτυχημένα τα κρίνει η ίδια; Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αντιρατσιστική πολιτική στην εκπαίδευση και στα φαινόμενα αντισημιτισμού στα ΜΜΕ;

– Προβλέπονται κυρώσεις σε κράτη-μέλη που ανέχονται ή ενισχύουν ρατσιστικές και αντισημιτικές συμπεριφορές και πολιτικές, ακόμα περισσότερο όταν αυτές προέρχονται από κυβερνητικά στελέχη; Τι πράττει σχετικά η Επιτροπή;


Κοινοποίηση