Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη συστηματική αδειοδότηση και εγκατάσταση βιομηχανικής κλίμακας Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσα σε προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000, με μεγαλύτερη ένταση στην Νότια και Κεντρική Εύβοια, κατέθεσε ο αντιπρόεδρος της Left και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Κώστας Αρβανίτης.
Οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για τις «επιτυχίες» της Ελλάδας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν για ακόμη μία φορά επίκεντρο το κέρδος και όχι το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Για ακόμη μία φορά επιβεβαιώνεται ότι το οξυγόνο της κυβέρνησης Μητοστάκη είναι το χρήμα.
Το 2020 η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) επειδή δεν υιοθέτησε -μέσα στην προβλεπόμενη από την ενωσιακή νομοθεσία προθεσμία- τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των περιοχών του δικτύου Natura 2000 και ο αντιπρόεδρος της Left με την ερώτησή του προς την Κομισιόν ζητά να μάθει τις ενέργειές της μετά από αυτήν την απόφαση του ΔΕΕ.
Ο Κ. Αρβανίτης ρωτά την Κομισιόν αν κρίνει σύννομη τη διαχρονική έγκριση πολυάριθμων τέτοιων έργων σε περιοχές που ανήκουν στο Δίκτυο NATURA 2000, το οποίο αποτελεί ένα συνεκτικό, οικολογικό σύνολο προστατευόμενων τόσο χερσαίων όσο και θαλάσσιων περιοχών στην Ευρώπη,
O επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητά επίσης απαντήσεις για την πολυετή, 11 ολόκληρα χρόνια, καθυστέρηση της Επιτροπής να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προστασία των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 παρότι η Ελλάδα δεν προχώρησε σε αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ και δεν καθόρισε τους οικείους Στόχους και Μέτρα Διατήρησης.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης του Αντιπροέδρου της Left:
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-000372/2025 προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Άρθρο 144 του Κανονισμού Κωνσταντίνος Αρβανίτης (The Left) Θέμα: Παραβίαση ενωσιακής νομοθεσίας για τους οικοτόπους στην Ελλάδα Το 2020 το ΔΕE καταδίκασε την Ελλάδα για παράβαση των υποχρεώσεών της εκ της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ (όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία 2006/105/ΕΚ) για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας.1 Παράλληλα, η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος απέστειλε προς το ΥΠΕΝ, το υπ’ αριθ. EUP(2021)9086 αίτημα EU PILOT, καλώντας την Ελλάδα να απαντήσει σχετικά με ζητήματα ορθής ενσωμάτωσης της προαναφερθείσας Οδηγίας. Η Επιτροπή με απόφαση της (αναρτηθείσα 15 Φεβρουαρίου 2023)2απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα [INFR(2014)4073] λόγω μη συμμόρφωσής της με την ανωτέρω Οδηγία κατά τον σχεδιασμό έργων αιολικών πάρκων, κατόπιν προειδοποιητικής επιστολής (Ιούλιος 2014).
Κατόπιν τούτων, ερωτάται η Επιτροπή: 1 Ποιες οι ενέργειές της κατόπιν της απόφασης του ΔΕΕ, και σε τι στάδιο βρίσκονται το αίτημα EU PILOT και η πορεία της αιτιολογημένης γνώμης; 2 Γιατί καθυστέρησε 11 έτη -από το 2014 οπότε απέστειλε το πρώτον σχετική προειδοποιητική επιστολή μέχρι σήμερα- να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προστασία των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 παρότι η Ελλάδα δεν προχώρησε σε αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ και δεν καθόρισε τους οικείους Στόχους και Μέτρα Διατήρησης; Υπό τις συνθήκες αυτές, κρίνει σύννομη τη διαχρονική έγκριση πολυάριθμων έργων εγκατάστασης Αιολικών και Φωτοβολταϊκών Μονάδων εντός περιοχών Natura 2000 (λ.χ. στη Νότια και Κεντρική Εύβοια); Κατάθεση: 28.1.2025