Κοινοποίηση

Επιστολή 15 Ευρωβουλευτών από 4 πολιτικές ομάδες προς τις μεξικανικές αρχές, για τη δίκαιη δικαστική αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού ακτιβιστή Pablo López Alavez

Συνυπογράφουν οι Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης και Στέλιος Κούλογλου

Το δικαστήριο να ενεργήσει με πλήρη ανεξαρτησία και σύμφωνα με τα υψηλότερα εθνικά και διεθνή πρότυπα για τις δικαστικές εγγυήσεις

Επιστολή προς τις αρχές του Μεξικού συνέταξαν και υπογράφουν 15 Ευρωβουλευτές από 4 πολιτικές ομάδες (Αριστερά, Πράσινοι, Σοσιαλιστές, ΕΛΚ), αναφορικά με τον καταδικασμένο σε 30 χρόνια φυλάκισης περιβαλλοντικό ακτιβιστή Pablo López Alavez.

Η δίωξη του Μεξικανού υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντάσσεται σε μια σειρά από αντίποινα εναντίον ιθαγενών ηγετών, που εργάζονται για την προστασία της γης και της επικράτειας και ιδιαίτερα εκείνων που αγωνίζονται για την προστασία των περιβαλλοντικών πόρων από την παράνομη εκμετάλλευση.

Παραλήπτες της επιστολής είναι ο Πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Μαρσέλο Έμπραρντ και ο Επικεφαλής της μεξικανικής αντιπροσωπείας στην ΕΕ, Κλάους Ρουντιχάουζερ, απευθυνόμενοι προς τους οποίους οι 15 ευρωβουλευτές ζητούν αφενός μεν «να διεξάγουν δικαστική παρατήρηση της υπόθεσης υπεράσπισης του Pablo López, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», καθώς και «το δικαστήριο να ενεργήσει με πλήρη ανεξαρτησία και σύμφωνα με τα υψηλότερα εθνικά και διεθνή πρότυπα για τις δικαστικές εγγυήσεις» κατά τη διάρκεια της επανεξέτασης της υπόθεσής του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής, μεταφρασμένο στα ελληνικά:

 

Αγαπητέ Πρόεδρε του Μεξικό, κ. Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ

Αγαπητέ Υπουργέ Εξωτερικών, κ. Μαρσέλο Έμπραρντ

Αγαπητέ Επικεφαλής της Μεξικανικής αντιπροσωπείας στην ΕΕ, κ. Κλάους Ρουντιχάουζερ,

Οι υπογράφοντες το παρόν, βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία αναφορικά με τις πληροφορίες που λάβαμε από τη Yolanda Pérez Cruz, σύζυγο του υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Oaxaca του Μεξικό Pablo López Alavez, κατά την διάρκεια της ανταλλαγής απόψεων που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Υποεπιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα DROI του Ευρωκοινοβουλίου, στις 25 Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Όπως ενημερωθήκαμε, ο περιβαλλοντικός ακτιβιστής Pablo López Alavez, υπερασπιστής των δασών και του δικαιώματος στο νερό, κρατείται αυθαίρετα για περισσότερο από 9 χρόνια, σύμφωνα και με όσα αναφέρειη γνωμοδότηση 23/2017[1] της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ. Στην έκθεση γνωμοδότησής τους, οι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών πιστοποιούν, επίσης, την ύπαρξη μιας ιδιαίτερα ανησυχητικής πρακτικήςστιςαυθαίρετες κρατήσεις εναντίον των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μεξικό[2] ως αντίποινα για το έργο τους, και ιδιαίτερα στην πολιτεία της Oaxaca[3].

Ενημερωθήκαμε, επίσης, για τους κινδύνους που διέτρεξε η Yolanda Pérez, ως συνέπεια του έργου της για την υπεράσπιση και αναζήτηση δικαιοσύνης σε αυτή την περίπτωση.Γνωρίζουμε ότι ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο επανεξετάζει την υπόθεση του Pablo López Alavez, έπειτα από την υποβολή αίτησής του για άμεση προστασία (511/2019) τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, κατά της απόφασης που τον καταδίκασε σε 30 χρόνια φυλάκισης.

Οι υπογράφοντες βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλούμε το πρώτο Συλλογικό Δικαστήριο Ποινικών Υποθέσεων και Εργασίας του 13ου διαμερίσματος στο San Bartolo του Coyotepec, αρμόδιο για την εφαρμογή της απόφασης 511/2019, να ενεργήσει σύμφωνα με το νόμο και να επιτελέσει το έργο του σύμφωνα με τα υψηλότερα εθνικά και διεθνή πρότυπα για τις δικαστικές εγγυήσεις και με πλήρη ανεξαρτησία.

Τέλος, καλούμε την αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Μεξικό να παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς αυτήν την εμβληματική υπόθεση και, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να διεξάγει δικαστική παρατήρηση της υπόθεσης υπεράσπισης του Pablo López κατά την διάρκεια της δίκης του, παρακολουθώντας, αλλά και ενεργώνταςμε σκοπό την ασφάλεια του Pablo López, της Yolanda Pérez και της οικογένειάς τους.

 

Με εκτίμηση,

MiguelUrbánCrespo, Ισπανία – GUE/NGL, HannahNeumann, Γερμανία – Greens, IdoiaVillanuevaRuiz, Ισπανία – GUE/NGL, MarisaMatias, Πορτογαλία – GUE/NGL, ClareDaly, Ιρλανδία – GUE/NGL, DimitriosPapadimoulis, Ελλάδα – GUE/NGL, MartinaAnderson, Ην. Βασίλειο – GUE/NGL, MattCarthy, Ιρλανδία – GUE/NGL, KonstantinosArvanitis, Ελλάδα – GUE/NGL, SteliosKouloglou, Ελλάδα – GUE/NGL, LeilaChaibi, Γαλλία – GUE/NGL, MassimilianoSmeriglio, Ιταλία – S&D, AnnaCavazzini, Γερμανία – Greens, DianaRibaiGiner, Ισπανία – Greens, LeopoldoLopez, Ισπανία – EPP.

 

Πηγή: syriza.gr


Κοινοποίηση