Τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Αιτούντων Άσυλο στη Μαλακάσα διαπιστώσαμε κατά την επίσκεψή μας με τη Χαρά Στάγκου, μέλος της γραμματείας του προσφυγικού τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Από τη συνομιλία με τον Διοικητή του ΚΥΤ, Χάρη Χρήστου, και την Γραμματέα Αλεξάνδρα Κάτσου, ενημερωθήκαμε ότι καταγράφονται αύξηση των αφίξεων το τελευταίο διάστημα αλλά και ελλείψεις. Σε μία μόλις μέρα αναμένονταν στη δομή οι αφίξεις 280 νέων αιτούντων άσυλο από την Κρήτη και τη Μεσσηνία, δύο μέρες μετά το ναυάγιο στη Γαύδο, ενώ το ανθρώπινο δυναμικό δεν επαρκεί.
Ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων είναι μόλις 8 και για τις εργασίες της δομής το βάρος πέφτει επιπλέον σε 21 συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, οι οποίοι μέσα σε συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας καταβάλλουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, χωρίς να έχουν πάντα διαθέσιμο τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Οι συμβάσεις τους πλησιάζουν στη λήξη τους και δεν έχουν ακόμη ανανεωθεί. Αυτή η ομάδα καλείται να διαχειριστεί το Κέντρο Υποδοχής, που πλησιάζει τους 1.500 φιλοξενούμενους, το μέγιστο της χωρητικότητάς του.
Η υποστελέχωση αφορά κυρίως των αριθμό των αστυνομικών και των καταγραφέων αλλά και των διερμηνέων. Αν και πρόσφατα ξανάρχισε η διερμηνεία στη δομή, απαιτούνται περισσότεροι άνθρωποι. Στο χώρο υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό μέχρι το απόγευμα και από το βράδυ απαιτείται η κλήση ασθενοφόρου για όποιο έκτακτο περιστατικό προκύψει.
Μετά και το πρόσφατο αποτροπιαστικό περιστατικό βασανισμού και σεξουαλικής κακοποίησης Αιγύπτιου ασυνόδευτου ανηλίκου, διαπιστώνεται ότι οι συνθήκες ασφαλείας είναι ανεπαρκείς για τους 193 ανηλίκους που έχουν βρει καταφύγιο στη δομή. Παρά τα συνολικά μέτρα ασφαλείας που έχουν εφαρμοστεί στη δομή, δεν υπάρχει 24ωρη φύλαξη για τα παιδιά αυτά στην «ασφαλή ζώνη» όπου διαμένουν. Η παραβατικότητα και η επιθετικότητα των ανηλίκων αποτελεί πηγή ανησυχίας, δεδομένων και των απάνθρωπων συνθηκών που έχουν βιώσει στα χέρια των διακινητών στη Λιβύη, από όπου αναχώρησαν κυρίως. Στα προβλήματα που βιώνουν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρέπει να προστεθούν και εκείνα της εκπαίδευσης και της ένταξής τους στην κοινωνία.
Η μετανάστευση είναι δικαίωμα και όχι έγκλημα. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες χτίζουν κοινωνίες, προσφέρουν, δημιουργούν. Δεν είναι οι “άλλοι”. Είναι άνθρωποι.