Κοινοποίηση

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, μετά και την εκβιαστική μετατροπή των προσφύγων σε μοχλό πίεσης από την Τουρκία του Ερντογάν, ενημέρωσε τους συντρόφους Ευρωβουλευτές της GUE/NGL o Κώστας Αρβανίτης.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αφού περιέγραψε το πολεμικό και ξενοφοβικό κλίμα που καλλιεργεί η διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τους κινδύνους που η κατάσταση εγκυμονεί τόσο για τη χώρα μας όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη, ζήτησε την Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη στο θέμα των επανεγκαταστάσεων, παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και στηλίτευσε την επικοινωνιακή φιέστα Φον Ντερ Λάιεν και λοιπών αξιωματούχων της ΕΕ χτες στις Καστανιές, καταγγέλλοντας την πολιτική μετατροπής της Ελλάδας σε μια μεγάλη φυλακή για τους πρόσφυγες.

Ακολουθούν αναλυτικά σημεία από την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας της GUE:

Αυτό που ζούμε στην Ελλάδα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αυτές τις μέρες είναι το μέρος του σχεδίου του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής που η  κυρία Φον Ντερ Λάιεν ζήτησε, ο κύριος Σχοινάς προχώρησε, και ο κύριος Μητσοτάκης υλοποιεί.

Θα σας δώσω σε λίγο χρόνο δύο οπτικές, δύο εικόνες τι γίνεται στη χώρα. που η κατάσταση είναι κρίσιμη. Τί  γίνεται στην Ευρώπη που η κατάσταση είναι ιδεολογικά επικίνδυνη.

Σήμερα στη χώρα έχει περάσει μία αντίληψη ότι η Ελλάδα δέχεται επίθεση. Ο Ερντογάν παίζει ένα πολύ βρώμικο παιχνίδι με την ανοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σας θυμίζω ότι την 1η μέρα που άνοιξε το θέμα αυτό η κυρία Μέρκελ έστειλε συγχαρητήρια και μήνυμα συμπαράστασης στον Ερντογάν, την πρώτη μέρα! Του ‘πε «προχώρα», και μετά από τρεις μέρες υποκριτικά είπε «δεν είναι σωστό αυτό που κάνεις».

Η κυρία φον ντερ Λάιεν πήγε χτες μαζί με τους επικεφαλής των θεσμών και είπε «σας δίνουμε 700 εκατομμύρια να υλοποιήσετε το πρόγραμμα». Ποιο πρόγραμμα; Να γίνει η χώρα μου φυλακή;

Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ,  ζητάμε άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, τώρα , χτες,  και άμεση αποσυμφόρηση της χώρας.  Και οι χώρες, όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν αυτό που τους αναλογεί. Ένα κομμάτι ευθύνης. Ο άνθρωπος δεν είναι βάρος, είναι όμως ευθύνη και αυτό πρέπει να το δούμε σοβαρά.

Η κα φον ντερ Λάιεν χτες -και  οι υπόλοιποι ουσιαστικά- βλέπω ότι υλοποιούν αυτό το σχέδιο με την επικοινωνιακή πολιτική μήντια  που λένε «ήταν μια πολύ καλή εκδήλωση, μια πολύ καλή συγκέντρωση. Μπράβο! Μπράβο»!

Σε ότι αφορά στην Ελλάδα, γιατί κατανοώ πλήρως τις ευαισθησίες συντρόφων σε ό,τι αφορά στους πρόσφυγες: Σύντροφοι, πρέπει να σας πω ότι πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη και στους συντρόφους μας στην Ελλάδα και στους δημοκράτες στην Ελλάδα που αυτή τη στιγμή είναι σε πολύ μεγάλη πίεση από ναζί, φασίστες και γίνεται πολύ μεγάλη μάχη γι’ αυτό που λέμε να κρατηθεί το δημοκρατικό αίσθημα ψηλά.

Αυτή τη στιγμή αυτό που έχουμε ανάγκη εμείς (και σας έχω στείλει και τεκμηρίωση, και θα σου στείλω κι άλλη τεκμηρίωση στα αγγλικά) για το τί πιστεύουμε εμείς και εκεί ζητάμε τη συμπαράστασή σας:

  1. Να προχωρήσει η ιστορία του Δουβλίνου.
  2. Άμεση αποσυμφόρηση των νησιών
  3. Καταδίκη της πολιτικής της Τουρκίας και καταδίκη Βεβαίως της εμπλοκής της ΕΕ σε πολεμικές συρράξεις, αυτό φέρνει πρόσφυγες.

 

Η πολιτική της ακραίας δεξιάς στην Ελλάδα και της ναζιστικής δεξιάς είναι  «αλλοίωση του πληθυσμού»! Ξαναπάμε στο ’35! «Δεχόμαστε επίθεση!»  Δηλαδή οι πρόσφυγες είναι σφαίρες του Ερντογάν, αυτό είναι το αφήγημα, δεν πρέπει να περάσει σε καμία περίπτωση!

Κάνω έκκληση ουσιαστικά να γίνουν εκδηλώσεις όπως αυτές που έγιναν στη Γερμανία ότι υπάρχουν δομές μπορούν να φιλοξενήσουν· η Γερμανία, η Γαλλία, η Κροατία, η Τσεχία, όλοι από ένα μέρος, και βεβαίως από την άλλη να σταματήσει αυτή η κάνουλα πόνου που έχει γεμίσει την Ευρώπη πρόσφυγες. Δεν μπαίνω εγώ σ’ αυτήν την ιστορία, «πρόσφυγες και μετανάστες», πρόσφυγες είναι.

Χρειάζεται κατά τη γνώμη μου, για να μην σας κουράσω:

  1. Η σύγκληση του Συμβουλίου των αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί έριξαν το επίπεδο και το πήγαν στους ΥΠΕΞ; Δεν ήθελε η κυρία Μέρκελ; Ποιος δεν ήθελε να συναντηθούν ηγέτες;
  2. Πολύ ξεκάθαρα: Να καταδικαστεί η Τουρκία και οι επιλογές της να χρησιμοποιεί ανθρώπους
  3. Να προχωρήσει η αναθεώρηση του Δουβλίνου
  4. Να σταματήσει η ιμπεριαλιστική πολιτική της ευρωπαϊκής ένωσης και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή

Κοινοποίηση