Κοινοποίηση

Η Ingeborg Beugel, Ολλανδή δημοσιογράφος που εργάζεται στην Ελλάδα, βρίσκεται στο στόχαστρο μιας συστηματικής εκστρατείας δυσφήμισης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον φιλοκυβερνητικό Τύπο, μετά από τη δηκτική ερώτηση που έθεσε στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη αναφορικά με τις επαναπροωθήσεις μεταναστών που φέρεται να πραγματοποιεί το Ελληνικό Λιμενικό(1). Απόρροια της εν λόγω εκστρατείας δυσφήμισης ήταν η επίθεση που δέχτηκε στον δρόμο. Επιπλέον, ο δήμαρχος του ελληνικού νησιού της Ύδρας, ο οποίος πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσε μήνυση κατά της Ingeborg Beugel την επομένη του σχολιασμού της επί των αποτελεσμάτων των τοπικών εκλογών στην Ύδρα – όπου ζει και η δημοσιογράφος(2).

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αγωγές SLAPP χρησιμοποιούνται όλο και πιο συχνά κατά δημοσιογράφων στην ΕΕ και ότι το Κοινοβούλιο ψήφισε πρόσφατα υπέρ ενός αυστηρότερου νομικού πλαισίου για την προστασία της δημοσιογραφίας και της ελευθερίας του λόγου:

Τι προτίθεται να πράξει η Επιτροπή για να προστατεύσει τους δημοσιογράφους και την ελευθερία του λόγου έως ότου τα κράτη μέλη εφαρμόσουν την επικείμενη οδηγία κατά των αγωγών SLAPP;

(1) https://tvxs.gr/news/ellada/ekneyrismos-mitsotaki-me-ollandi-dimosiografo-kyrie-prothypoyrge-pote-tha-stamatisete-na
(2) https://ecre.org/greece-pm-declares-pushbacks-legal-migration-minister-says-border-monitoring-may-breach-international-law-large-scale-expulsion-attempted/

 

Stelios Kouloglou (The Left), Konstantinos Arvanitis (The Left), Tineke Strik (Verts/ALE), Massimiliano Smeriglio (S&D), Irena Joveva (Renew), Sophia in ‘t Veld (Renew)

Απάντηση της αντιπροέδρου κ. Jourová εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Επιτροπή προετοιμάζει επί του παρόντος πρωτοβουλία για την προστασία των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών δικαιωμάτων από στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού (SLAPP). Η πρωτοβουλία αυτή έχει προγραμματιστεί για το 2022 και θα συνίσταται σε μια ολοκληρωμένη δέσμη νομοθετικών και μη νομοθετικών μέτρων. Για να εντοπίσει τα προβλήματα στον τομέα αυτό, η Επιτροπή δρομολόγησε ανοικτή δημόσια διαβούλευση και ειδική διαβούλευση μεταξύ εθνικών δικαστών, η οποία θα είναι ανοικτή έως τις 10 Ιανουαρίου 2022.

Η Επιτροπή παρακολουθεί ήδη την κατάσταση της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών αγωγών προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού, στο πλαίσιο των εκθέσεων για το κράτος δικαίου. Επιπλέον, η Επιτροπή στηρίζει πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην παρακολούθηση των παραβιάσεων του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης και στην παροχή πρακτικής και νομικής υποστήριξης σε δημοσιογράφους, όπως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελευθερίας του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2021 η Επιτροπή εξέδωσε σύσταση σχετικά με την προστασία, την ασφάλεια και την ενίσχυση της θέσης των δημοσιογράφων[1] και προετοιμάζει επί του παρόντος τον ευρωπαϊκό νόμο για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης με σκοπό τη διασφάλιση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην ΕΕ.

[1] Σύσταση της Επιτροπής σχετικά με τη διασφάλιση της προστασίας, της ασφάλειας και της ενίσχυσης της θέσης των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [C(2021) 6650 final].


Κοινοποίηση