Κοινοποίηση

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς παραιτήθηκε πρόσφατα από καγκελάριος της Αυστρίας, καθώς οι αρχές ερευνούν τον ίδιο και συνεργάτες του για τα αδικήματα της δωροδοκίας, της διασπάθισης δημοσίου χρήματος και της κατάχρησης εξουσίας για χαλκευμένες δημοσκοπήσεις και για τη δωροδοκία ομίλου μέσων ενημέρωσης για τη δημοσίευσή τους(1).

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση, επικαλούμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας, προχώρησε σε χρηματοδότηση ύψους σχεδόν 42 εκατομμυρίων ευρώ προς ΜΜΕ με αδιαφανή κριτήρια (απευθείας ανάθεση, χωρίς δημοσίευση, πρόσκληση λίγων ημερών κ.λπ.).

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις εταιριών δημοσκοπήσεων που διενεργούν δημοσκοπήσεις κατά παραγγελία των ΜΜΕ και παράλληλα αναλαμβάνουν την παροχή υπηρεσιών σε φορείς της κυβέρνησης, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα αξιοπιστίας και δεοντολογίας.

Τέλος, τροπολογία που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων(2) έχει δεχτεί σφοδρή κριτική από εθνικούς(3) και ευρωπαϊκούς φορείς(4), που εφιστούν τον κίνδυνο λογοκρισίας και διώξεων δημοσιογράφων.

Σημειώνεται ότι σχετική έκθεση των “Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα” τονίζει τη σοβαρή οπισθοδρόμηση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «υπέστη σοβαρό πλήγμα το 2020»(5).

Δεδομένου ότι η ποιοτική και ανεξάρτητη ενημέρωση των πολιτών αποτελεί βασικό πυλώνα της δημοκρατίας και δικλείδα ασφαλείας για τη λειτουργία του κράτους δικαίου, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Συνάδουν οι πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης με τις ευρωπαϊκές αρχές για την ελευθερία του Τύπου;

2. Θα εντάξει την οπισθοδρόμηση της ελευθερίας και πολυφωνίας του Τύπου στην Ελλάδα στην έκθεσή της για το κράτος δικαίου;

(1) https://www.reuters.com/world/europe/prosecutors-raid-austrian-conservatives-hq-fresh-headache-kurz-2021-10-06/
(2) http://www.opengov.gr/ministryofjustice/wp-content/uploads/downloads/2021/09/%CE%A3%CE%A7%CE%95%CE%94%CE%99%CE%9F-%CE%9D%CE%9F%CE%9C%CE%9F%CE%A5.pdf
(3) https://www.esiea.gr/zitoyme-na-aposyrthei-amesos-i-tropopo/
(4) https://www.ecpmf.eu/greece-justice-ministry-must-withdraw-amendment-on-false-news/
(5) https://rsf.org/en/greece?fbclid=IwAR1x77_G2J6YXteH6o-E-TQ2Jpq9NG38Mcgodc7KD4pTe9Ung7xoRUUsUJs

Dimitrios Papadimoulis (The Left), Konstantinos Arvanitis (The Left), Alexis Georgoulis (The Left), Petros Kokkalis (The Left), Stelios Kouloglou (The Left), Elena Kountoura (The Left)


Κοινοποίηση