Κοινοποίηση

Ανησυχητικές εικόνες εκτεταμένης αστυνομικής βίας είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα, που ακολούθησαν την πορεία της Παρασκευής 6ης Δεκεμβρίου (1) στη μνήμη του δολοφονηθέντα από αστυνομικό Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Σε μια περίοδο όπου οι καταγγελίες των πολιτών για ραγδαία αύξηση της αστυνομικής βίας πληθαίνουν διαρκώς, τα στιγμιότυπα ακραίας και αδικαιολόγητης άσκησης βίας δημιουργούν έντονο προβληματισμό. Περιστατικό με επτά προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη για μπαλόνια αλληλεγγύης (2) , καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και κραυγές από αστυνομικό τμήμα της Αθήνας (3) , καθώς και δεκάδες μαρτυρίες για άγρια καταστολή, αδιάκριτο ξυλοδαρμό και εξευτελισμό προσαχθέντων (4) κάνουν το γύρο του διαδικτύου, και από την άλλη ο αρμόδιος υπουργός υποστηρίζει πως «Η Αστυνομία και η κυβέρνηση σέβονται τη νομιμότητα» (5) .

Το δικαίωμα στην ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι κατοχυρώνεται στο άρθρο 12 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και, δεδομένου ότι η Επιτροπή επαγρυπνεί όσον αφορά την τήρηση του κεκτημένου της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των περιστάσεων που αφορούν τα ως άνω θεμελιώδη δικαιώματα,

Ερωτάται η Επιτροπή:

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του κράτους δικαίου από τα κράτη μέλη, θα εξετάσει την κατάσταση στην Ελλάδα; Θα λάβει μέτρα βάσει των πορισμάτων της και αν ναι, βάση ποιου χρονοδιογράμματος;

(1) https://tvxs.gr/news/ellada/syllipseis-ston-soro-sta-eksarxeia-binteo-fotografies
(2) https://tvxs.gr/news/ellada/epta-prosagoges-sti-thessaloniki-gia-mpalonia-allileggyis
(3) https://tvxs.gr/news/ellada/dimos-moytsis-apo-kolastirio-astynomiko-tmima-eksarxeion-akoygontan-krayges-kai-ksylo
(4) https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/koinonia/279937/tatiana-bolari-gia-ti-fotografia-dokoumento-sta-eksarxeia-otan-eida-ti-eixa-traviksei-anatrixiasa.
(5) https://tvxs.gr/news/ellada/apantisi-toy-yp-prostasias-toy-politi-oyte-katastoli-ypirkse-oyte-ekseytelismos-diadilot.

 

Απάντηση της κ. Johansson
εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

Ως γενική αρχή, η Επιτροπή καταδικάζει κάθε χρήση βίας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Εάν οι αρχές επιβολής του νόμου πρέπει να επέμβουν δυναμικά, η επέμβαση αυτή πρέπει να είναι πάντοτε αναλογική και ελεγχόμενη. Όσον αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα την οποία περιγράφει ο κ. βουλευτής — αστυνομική βία κατά τις δημόσιες διαδηλώσεις και/ή επετειακές εκδηλώσεις — πρέπει να σημειωθεί ότι δεν αφορά την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ.

Οι ενέργειες των εθνικών αρχών, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών αστυνομικών δυνάμεων, με σκοπό τη διατήρηση της δημόσιας τάξης και την προστασία της εσωτερικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που λαμβάνονται για λόγους δημόσιας τάξης, παραμένουν στην αρμοδιότητα του οικείου κράτους μέλους.

Όσον αφορά το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι που κατοχυρώνεται στο άρθρο 12 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ στον οποίο αναφέρεται ο κ. βουλευτής, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι, σύμφωνα με το άρθρο 51 παράγραφος 1, οι διατάξεις του Χάρτη απευθύνονται στα κράτη μέλη μόνο κατά την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ. Εκτός του πεδίου εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ, εναπόκειται στα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών αρχών τους, να διασφαλίζουν τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην πράξη, σύμφωνα με την εθνική τους νομοθεσία και τις διεθνείς υποχρεώσεις που υπέχουν στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Όσον αφορά το κράτος δικαίου, η Επιτροπή θεσπίζει έναν ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό μηχανισμό για το κράτος δικαίου, με πανευρωπαϊκή εμβέλεια και αντικειμενική ετήσια υποβολή εκθέσεων από την Επιτροπή για όλα τα κράτη μέλη.


Κοινοποίηση