Κοινοποίηση

Η Αγία Σοφία, ένα σύμβολο του διαθρησκευτικού διαλόγου, μετατρέπεται βάναυσα σε τζαμί. Η Αγία Σοφία αποτελεί Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας από το 1985 ως αριστούργημα αρχιτεκτονικής ομορφιάς, ενδεικτικό της αλληλεπίδρασης Ευρώπης και Ασίας μέσα στους αιώνες και προστατεύεται από την UNESCO. Εκτός από την άνευ προηγουμένου αλλοίωση που θα υποστεί ένα οικοδόμημα που δεσπόζει στην Κωνσταντινούπολη για περίπου 1500 χρόνια, η ενέργεια αυτή θα επιφέρει τη διεθνή ευθύνη της Τουρκίας που θα παραβιάσει τις Συνθήκες της UNESCO. Η κίνηση αυτή, όμως, εκτός από μια απαράδεκτη πρακτική που ήδη έχουν καταδικάσει η ίδια η UNESCO και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ, έχει και βαθιά πολιτική σημασία. Το γεγονός αυτό και μια σειρά άλλων αποδεικνύουν τη σταθερή ισλαμοποίηση που ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να επιβάλει καταργώντας το κοσμικό κράτος που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ.

Ερωτάται το Συμβούλιο:

1. Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για να αποτρέψει την απαράδεκτη αυτή απόφαση και πώς θα διασφαλίσει τη διαφύλαξη και μια ουσιαστική πολιτιστική διαχείριση του μνημείου;

2. Δεδομένου ότι ο ναός είναι μουσείο, θεωρεί ότι μια παρόμοια ενέργεια θα καλλιεργήσει το θρησκευτικό μίσος και τη μισαλλοδοξία; Aρμόζει σε μια υποψήφια χώρα που πρέπει να σέβεται την πολιτισμική πολυμορφία και τις ευαισθησίες όλων των τμημάτων του πληθυσμού της μια τέτοια ενέργεια;

Alexis Georgoulis (GUE/NGL), Petros Kokkalis (GUE/NGL), Elena Kountoura (GUE/NGL), Konstantinos Arvanitis (GUE/NGL), Stelios Kouloglou (GUE/NGL)

 

Απάντηση:

Σύμφωνα με τη δήλωση της 10ης Ιουλίου 2020 του Ύπατου Εκπροσώπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, κ. Josep Borrell, η Αγία Σοφία έχει μεγάλη συμβολική, ιστορική και οικουμενική αξία και είναι λυπηρό το γεγονός ότι το τουρκικό Συμβούλιο Επικρατείας αποφάσισε να ακυρώσει μία από τις καθοριστικές αποφάσεις της σύγχρονης Τουρκίας και ότι ο Πρόεδρος κ. Erdogan αποφάσισε να θέσει το μνημείο υπό τη διαχείριση της Προεδρίας Θρησκευτικών Υποθέσεων.

Ως εκ τούτου, κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 13ης Ιουλίου 2020(1), οι υπουργοί καταδίκασαν την τουρκική απόφαση να μετατραπεί και πάλι η Αγία Σοφία σε τζαμί. Μετά τη σύνοδο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος κ. Borrell σημείωσε ότι υπάρχει ευρεία υποστήριξη για έκκληση προς τις τουρκικές αρχές να επανεξετάσουν και να ανακαλέσουν επειγόντως την απόφαση αυτή, προσθέτοντας ότι η απόφαση θα πυροδοτήσει αναπόφευκτα δυσπιστία, θα δημιουργήσει νέες έριδες μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων και θα υπονομεύσει τις προσπάθειες της ΕΕ για διάλογο και συνεργασία.

(1) 9459/20

Κοινοποίηση