Κοινοποίηση

Με αφορμή τη συγγραφή του βιβλίου «Πτήση CY 284» του Κύπριου δημοσιογράφου Ανδρέα Χατζηκυριάκου, με θέμα τη μοιραία πτήση από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας προς το Διεθνές Αεροδρόμιο της Λευκωσίας και τον τραγικό θάνατο 66 ανθρώπων, απευθύνομαι προς την Επιτροπή.

Το αεροπορικό δυστύχημα που σημειώθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1967 και συγκλόνισε την Κύπρο έδωσε τροφή για σενάρια εξόντωσης πολιτικών προσώπων. Μετά από έρευνες, με βάση τα στοιχεία που βρέθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος, διαπιστώθηκε ότι αιτία της πτώσης ήταν η εσωτερική ανατίναξη με βόμβα.

Σχεδόν 55 χρόνια μετά, οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας δεν έχουν αποχαρακτηρίσει τα έγγραφα των πορισμάτων τους για να εξακριβωθεί για ποιον λόγο έχασαν τη ζωή τους οι επιβαίνοντες, οι οποίοι στην πλειονότητά τους ήταν Κύπριοι και Έλληνες και επομένως Ευρωπαίοι πολίτες, λέγοντας ότι θα το πράξουν αφού παρέλθουν 99 χρόνια από το συμβάν.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Πιστεύει πως θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξασφάλιση του αποχαρακτηρισμού των εγγράφων με σκοπό την τελική επίλυση αυτού του μυστηρίου και με τον τρόπο αυτόν στην ανακούφιση της αγωνίας που εξακολουθεί να διακατέχει συγγενείς και φίλους, αρκετοί από τους οποίους είναι ακόμη εν ζωή;

Λουκάς Φουρλάς (PPE), Νιαζί Κιζιλγιουρέκ (The Left), Στέλιος Κυμπουρόπουλος (PPE), Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη (PPE), Θεόδωρος Ζαγοράκης (PPE), Γιώργος Γεωργίου (The Left), Αλέξης Γεωργούλης (The Left), Κωνσταντίνος Αρβανίτης (The Left), Μανώλης Κεφαλογιάννης (PPE), Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου (PPE), Βαγγέλης Μεϊμαράκης (PPE)


Κοινοποίηση