Κοινοποίηση

Πολύ πρόσφατα, ο Έλληνας Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Αυγενάκης άσκησε αγωγή κατά της περιφερειακής εφημερίδας ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ και κατά του δημοσιογράφου και διευθυντή σύνταξης κ. Ψαρουλάκη, με την οποία ζητεί αποζημίωση 300.000 ευρώ λόγω ηθικής βλάβης, που ισχυρίζεται ότι υπέστη από δημοσιεύματα της εφημερίδας για πράξεις και παραλείψεις του ως κυβερνητικού στελέχους, καθώς και αποζημίωση 5.000 ευρώ για κάθε δημοσίευμα της εφημερίδας που θα αφορά τον ενάγοντα, επειδή –κατά τον ίδιο– μπορεί να τον διαβάλει στο εκλογικό σώμα ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών.

Τοιουτοτρόπως, ο κ. Αυγενάκης επιχειρεί απροκάλυπτα, μέσω αγωγής τύπου SLAPP, να φιμώσει την επαρχιακή εφημερίδα διά της απειλής οικονομικού στραγγαλισμού, να ακυρώσει τον ουσιώδη και πρωτεύοντα ρόλο και την αποστολή της (τον έλεγχο της υπουργικής του εξουσίας) και να επιβάλει τη χειρότερη και πιο επικίνδυνη μορφή λογοκρισίας, ήτοι την προληπτική αυτολογοκρισία. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι, πρόσφατα, η αρμόδια Επίτροπος κ. Jourová δήλωσε ότι οι αγωγές τύπου SLAPP είναι ικανές να αναπτύξουν μια επικίνδυνη για την ελευθερία του λόγου και την ελευθεροτυπία εκφοβιστική λειτουργία.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1.Πώς τοποθετείται απέναντι σε τέτοιου είδους εκφοβιστικές για τον Τύπο κυβερνητικές μεθοδεύσεις στην Ελλάδα, ιδίως όταν προέρχονται από κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στέλεχη όπως ο κ. Αυγενάκης, ο οποίος είναι εν ενεργεία Υφυπουργός και πρώην Γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος;

2.Ποια νομοθετικές ή άλλες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει ώστε να αποτρέπονται οι επικίνδυνες αυτές πρακτικές;


Κοινοποίηση