Κοινοποίηση

Σύμφωνα με έκθεση της Human-Rights-Watch,[1] οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιούν υπηκόους τρίτων χωρών για να απωθούν αιτούντες άσυλο από τα χερσαία σύνορα της χώρας, όπου δραστηριοποιούνται και δυνάμεις της Frontex.

Η έκθεση αναφέρει ότι πρόσφυγες με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία με καλυμμένα τα πρόσωπά τους εξαναγκάζονται, στον ποταμό Έβρο, από την ελληνική Αστυνομία να επαναπροωθούν αιτούντες άσυλο, τους οποίους αναγκάζουν να επιστρέψουν στην τουρκική πλευρά. Η χρησιμοποίηση προσφύγων κατά προσφύγων γίνεται με υπόσχεση παροχής ταξιδιωτικών εγγράφων.

Όπως καταγράφεται από μαρτυρίες δεκάδων αιτούντων άσυλο στον Έβρο τους τελευταίους μήνες, πριν επαναπροωθήσουν τους πρόσφυγες, οι Αρχές αφαιρούν με τη βία ρούχα, έγγραφα, χρήματα, τηλέφωνα που αυτοί έχουν στην κατοχή τους.

Οι παράνομες απωθήσεις «δι’αντιπροσώπων», που στοχεύουν στην αποτροπή υποβολής αίτησης ασύλου από πρόσφυγες, δεν απαλλάσσουν την ελληνική κυβέρνηση από τις ευθύνες της, αναφέρει η Human-Rights-Watch.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1.Πώς θα αντιμετωπίσει το γεγονός ότι η πολιτική αποτροπής καταγράφεται να έχει διολισθήσει σε χρήση παράνομων μεθόδων, κατά παράβαση σωρείας διεθνών συμβάσεων;

2.Θα ζητήσει εξηγήσεις από τις ελληνικές αρχές για τις παραπάνω αποκαλύψεις;

3.Έχουν αναφερθεί, ως όφειλε, τέτοιου είδους περιστατικά από την Frontex, εν αναμονή και του πορίσματος της OLAF για ενδεχόμενη συμμετοχή του οργανισμού σε παράνομες επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα και αλλού στην Ευρώπη;

[1] https://www.hrw.org/news/2022/04/07/greece-using-other-migrants-expel-asylum-seekers

Απάντηση της κ. Johansson εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Επιτροπή εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για όλες τις εκθέσεις και τους ισχυρισμούς περί επαναπροωθήσεων και κακομεταχείρισης, και τις λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη. Η Επιτροπή εξακολουθεί να καλεί όλα τα εμπλεκόμενα κράτη μέλη να διερευνήσουν πλήρως και αξιόπιστα τους ισχυρισμούς, να διαπιστώσουν τα γεγονότα και να δώσουν συνέχεια σε αυτά, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα, εάν καταδειχθεί η ύπαρξη παραβάσεων.

Οι εθνικές διοικητικές και δικαστικές αρχές έχουν την άμεση ευθύνη να διασφαλίζουν τον σεβασμό και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην επικράτειά τους, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών συνόρων. Η Επιτροπή γνωρίζει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες, μεταξύ άλλων από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) και από τον Έλληνα Συνήγορο του Πολίτη. Έχει ολοκληρωθεί η πρώτη έρευνα από την ΕΑΔ, η οποία αφορά την έκθεση της δημοσιογραφικής σύμπραξης Lighthouse. Σ’ αυτή τη βάση, η Επιτροπή θα παραμείνει σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για να διασφαλίσει ότι οι μηχανισμοί παρακολούθησης που έχουν διαμορφωθεί είναι αποτελεσματικοί και διαθέτουν τα αναγκαία μέσα για τη διερεύνηση και την παρακολούθηση κάθε ισχυρισμού.

Η Επιτροπή παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της να εξασφαλίζει την αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών μας συνόρων, σε πλήρη συμμόρφωση με τις ισχύουσες διατάξεις του δικαίου της ΕΕ, στις οποίες περιλαμβάνονται εκείνες που διασφαλίζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα. Όσον αφορά τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) σε τυχόν περιστατικά όπως αυτά στα οποία αναφέρονται οι κύριοι βουλευτές, η Επιτροπή ζήτησε από τον Οργανισμό να απαντήσει και η απάντησή του θα διαβιβαστεί από την Επιτροπή στους κυρίους βουλευτές το συντομότερο δυνατόν.


Κοινοποίηση