Κοινοποίηση

Σε συνέχεια των διώξεων κατά των δημοσιογράφων που ανέδειξαν το σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα, ποινική δίωξη ασκήθηκε και κατά της πρώην Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, καθώς και των δύο Επίκουρων Εισαγγελέων, οι οποίοι διερευνούσαν την υπόθεση. Κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης-συμμορίας και της κατάχρησης εξουσίας(1). Η δίωξη της πρώην Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, η οποία ηγείτο της διερεύνησης του σκανδάλου στην Ελλάδα και καθαιρέθηκε με την κατάργηση της Εισαγγελίας(2), έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ακόμη και εντός του κυβερνώντος κόμματος(3).

Υπενθυμίζεται ότι για το εν λόγω σκάνδαλο, η Novartis πραγματοποίησε εξωδικαστικό συμβιβασμό 346 εκ. δολαρίων με τις ΗΠΑ(4). Στην Ελλάδα, από τον Δεκέμβριο του 2020, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, σε πλήρη ολομέλεια, γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της διενέργειας μιας σειράς δικαστικών, εξώδικων και διοικητικών ενεργειών για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου(5). Ωστόσο, παρότι η γνωμοδότηση έγινε τυπικά δεκτή από τους αρμόδιους Υπουργούς, καμία ενέργεια δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα από την ελληνική κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο της διαρκώς κλιμακούμενης υποβάθμισης του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Θεωρεί ότι οι στοχευμένες διώξεις κατά των δημοσιογράφων και των εισαγγελέων που διερευνούσαν το σκάνδαλο Novartis συνιστούν υποβάθμιση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα;

2. Σκοπεύει να εξετάσει ενδελεχώς και σε συσχέτιση τις ποινικές αυτές διώξεις στην επόμενη έκθεση για το κράτος δικαίου;

(1) https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/331181_telika-gia-skandalo-novartis-enohi-einai-i-toyloypaki , https://www.occrp.org/en/daily/15935-greek-prosecutor-summoned-for-questioning-over-her-novartis-probe
(2) https://www.kathimerini.gr/society/561180331/telos-i-eisaggelia-diafthoras-antikathistatai-i-el-toyloypaki/
(3) https://twitter.com/GiorgosKyrtsos/status/1491320271445565441?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1491320271445565441%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.documentonews.gr%2Farticle%2Fkeraynoi-kyrtsoy-gia-dioxi-toyloypaki-vaxevani-kai-asylia-novartis-h-kyvernisi-mpainei-se-eyropaiki-peripeteia%2F
(4) https://www.efsyn.gr/politiki/249382_omologia-enohis-apo-ti-novartis
(5) https://www.documentonews.gr/filegrid/2021/01/07/5ff6f947825e63603e3effc3.pdf

Απάντηση της αντιπροέδρου Jourova εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Επιτροπή δεσμεύεται να διαφυλάξει ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, τα οποία διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο σε κάθε δημοκρατία και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του συστήματος του κράτους δικαίου. Οι δημοσιογράφοι διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στους δημοκρατικούς ελέγχους και στις ισορροπίες και πρέπει να είναι σε θέση να ασκούν το έργο τους ελεύθερα και με ασφάλεια για να διασφαλίζουν ότι οι πολίτες της ΕΕ έχουν πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας πληροφορίες.

Η Επιτροπή έχει καταστήσει σαφή την ανησυχία της σχετικά με τις στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού ( SLAPP) στις εκθέσεις της για το κράτος δικαίου και επί του παρόντος προετοιμάζει μια πρωτοβουλία για τις SLAPP, στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών του σχεδίου δράσης για την ευρωπαϊκή δημοκρατία με σκοπό την ενίσχυση της ελευθερίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης. Η πρωτοβουλία αυτή συμπληρώνει την πρόσφατη σύσταση σχετικά με την προστασία, την ασφάλεια και την ενδυνάμωση των δημοσιογράφων, καθώς και την επικείμενη πράξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

Η Επιτροπή παρακολουθεί τις εξελίξεις όσον αφορά την πολυφωνία και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης σε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στο πλαίσιο των ετήσιων εκθέσεων για το κράτος δικαίου και της συνέχειας που δίνεται σ’ αυτές.

Η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα να παρεμβαίνει σε μεμονωμένες ποινικές, αστικές ή διοικητικές υποθέσεις ενώπιον εθνικών δικαστηρίων ή άλλων εθνικών αρχών. Η ανάλυση των πραγματικών περιστατικών και η εκδίκαση των επιμέρους υποθέσεων υπάγονται στην αρμοδιότητα των εθνικών δικαστηρίων, και εν προκειμένω του ελληνικού δικαστικού συστήματος.


Κοινοποίηση