Κοινοποίηση

Επείγουσα επιστολή – έκκληση για τη σωτηρία Κούρδισσας μάνας και των παιδιών της που απειλούνται με απέλαση στο Ιράν απευθύνουν προς την κυβέρνηση της Δανίας 44 Ευρωβουλευτές από τέσσερις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανάμεσά τους και ο Κώστας Αρβανίτης.

Οι Ευρωβουλευτές της Αριστεράς/The Left, των S&D, των Πρασίνων και του Renew απευθύνονται στον Υπουργό Μετανάστευσης & Κοινωνικής Ενσωμάτωσης της Δανίας και του ζητούν να αναλάβει δράση προκειμένου να αποτραπεί η υποχρεωτική επιστροφή τους στο Ιράν, όπου αντιμετωπίζουν σοβαρή απειλή για τη ζωή τους, κάτι που τους έχει ήδη προκαλέσει βαριά ψυχολογικά τραύματα.

Η Qadam Khair Haqanizade, είναι Κούρδισσα και Χριστιανή. Τόσο ο πατέρας της όσο και ο πεθερός της βρήκαν το θάνατο λόγω της ανάμειξής τους στο Κουρδικό κίνημα Ανεξαρτησίας.

Δεν είναι όμως αυτός ο μοναδικός λόγος που η επιστροφή τους στο Ιράν θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές της ίδιας και των δύο παιδιών της: η απόφαση της οικογένειας να ασπαστούν το Χριστιανισμό είναι βέβαιο πως θα τους καταστήσει στόχο φανατικών αν τελικά επιστρέψουν στο Ιράν. Χωρίς συγγενείς στη χώρα, μια και όλοι οι δικοί τους έχουν πεθάνει, η εκτέλεση της απόφασης για απέλασή τους θα ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη για τους ίδιους και απειλή για τη ζωή των παιδιών τους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι 44 Ευρωβουλευτές με την επιστολή τους, την οποία κοινοποιούν και προς την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης και Ασύλου Ύλβα Γιοχάνσον, ζητούν την επανεξέταση του αιτήματος ασύλου της Qadam Khair Haqanizade, κάτι που αυτήν τη στιγμή φαίνεται η μοναδική λύση για να μην απειληθεί η ζωή της ίδιας και των παιδιών της, ενώ έχουν απομακρυνθεί με βία από το σύζυγο και πατέρα τους.

Ως συνέπεια του βίαιου αποχωρισμού, αλλά και μιας πρώτης απόπειρας των αρχών της Δανίας να εκτελέσουν τον αναγκαστικό επαναπατρισμό της στο Ιράν, είναι τα παιδιά να έχουν υποστεί βαρύ ψυχολογικό τραύμα ενώ η μητέρα τους έχει ήδη αποπειραθεί να αυτοκτονήσει. Ακόμη και οι αρχές της Τουρκίας αρνήθηκαν να ολοκληρώσουν τον επαναπατρισμό της και μετά από σύντομη νοσηλεία στην Κωνσταντινούπολη την έστειλαν πίσω στη Δανία.

Οι Ευρωβουλευτές, που δεν παραλείπουν να εκφράσουν την ανησυχία τους για τον βίαιο τρόπο με τον οποίο απομακρύνθηκαν τα παιδιά από τη μητέρα τους από τις αρχές της Δανίας, κλείνουν την επιστολή τους με επίκληση του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του σεβασμού της οικογενειακής ζωής.

Η Ευρώπη της Δημοκρατίας και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων δεν μπορεί να αρνείται άσυλο και να στέλνει στο στόμα του λύκου μια μάνα με τα ανήλικα παιδιά της. Η μεγάλη αγκαλιά της Ευρώπης που χωρά εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία δεν μπορεί να μην χωρά μια κατατρεγμένη Κούρδισσα από το Ιράκ.

Η Qadam Khair Haqanizadeh και τα παιδιά της πρέπει να μείνουν ασφαλείς στη Δανία.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επιστολής στα Ελληνικά:

 

Αξιότιμε Υπουργέ Tesfaye,

Έχουμε κινητοποιηθεί ενόψει του κινδύνου της επικείμενης αναγκαστικής επιστροφής μιας Κούρδισσας μητέρας με δύο από τα παιδιά της από τη Δανία στο Ιράν.

Οι τρεις τους έχουν χωριστεί βίαια από τον πατέρα και το 18 μηνών βρέφος το οποίο η μητέρα θήλαζε ακόμη. Σας καλούμε να ενεργήσετε για να εξασφαλίσετε την επανεξέταση της υπόθεσης ασύλου της, καθώς και να σεβαστείτε τη βασική αρχή της μη επαναπροώθησης και να σεβαστείτε το δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή.

Σας καλούμε επίσης να παράσχετε επειγόντως υποστήριξη ψυχικής υγείας στα δίδυμα παιδιά και τη μητέρα, τα οποία βρίσκονται όλα σε κατάσταση σοβαρού τραύματος λόγω της βίας της πρώτης απόπειρας αναγκαστικής επιστροφής που έλαβε χώρα στις 29 Μαρτίου. Αυτή η οικογένεια ζει στη Δανία εδώ και 7 χρόνια, ζητώντας άσυλο, με τα δίδυμα παιδιά να είναι εγγεγραμμένα σε σχολείο της Δανίας. Από τις πληροφορίες που λάβαμε για την περίπτωσή της φαίνεται να διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο η ίδια και τα δίδυμά της.

Η Qadam Khair Haqanizade είναι Κούρδισσα, γυναίκα και χριστιανή. Τόσο ο πατέρας της όσο και ο πεθερός της σκοτώθηκαν στο Ιράν λόγω της συμμετοχής τους στο Κουρδικό κίνημα ανεξαρτησίας. Ο πατέρας της πυροβολήθηκε στο δρόμο και ο πατέρας του συζύγου της βασανίστηκε στη φυλακή και στη συνέχεια σκοτώθηκε. Την πληροφορία αυτή διαβίβασε στις αρχές ο σύζυγός της Siroos Azizi Zadeh, ο οποίος έστειλε φωτογραφίες από τα έγγραφα που σχετίζονται με τον θάνατο στη φυλακή του πατέρα του και του πεθερού του. Επιπλέον, παρείχε το βίντεο από τη βάπτιση της συζύγου του και του ίδιου, πριν από περίπου 4 χρόνια, στην εκκλησία του Grønnevang κοντά στην Κοπεγχάγη και ο πάστορας επιβεβαίωσε ότι εκκλησιάζονται τακτικά και θα είναι γνωστό μέσω των social media ότι έχουν αλλαξοπιστήσει, ακόμη και στο Ιράν. Ο Πρόεδρος της ένωσης του KDP επιβεβαίωσε ότι αν σταλούν πίσω στο Ιράν, είτε θα δολοφονηθούν, είτε θα φυλακιστούν και θα βασανιστούν. Επιπλέον, κανείς δεν θα μπορούσε να φροντίσει τα δίδυμα παιδιά της, καθώς όλη η οικογένειά της στο Ιράν έχει πεθάνει. Κατανοούμε ότι δεν της παρασχέθηκε η κατάλληλη υποστήριξη για να έχει πρόσβαση σε έγγραφα που στηρίζουν το αίτημά της για άσυλο και, ως εκ τούτου, θα σας καλούσαμε να επιτρέψετε την επανεξέταση της υπόθεσής της.

Ανησυχούμε επίσης πολύ για τη βία που χρησιμοποιήθηκε για την απομάκρυνση της μητέρας και των δύο παιδιών κατά τη διάρκεια της νύχτας, χωρίζοντας την οικογένεια, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ. Σύμφωνα με τον Τύπο τέσσερις αστυνομικοί και ένας γιατρός εισέβαλαν στην κρεβατοκάμαρα της οικογένειας και μετέφεραν τα δίδυμα παιδιά σε ένα αυτοκίνητο. Ο σύζυγος μεταφέρθηκε σε άλλο δωμάτιο, όπου δεν μπορούσε να δει τι συνέβαινε αλλά άκουγε τις κραυγές της γυναίκας του. Οι τέσσερις αστυνομικοί κάθισαν στη μητέρα τους μπροστά στα μάτια των παιδιών και σύμφωνα με τη μητέρα, της έκανε μια ένεση. Ο πατέρας μπόρεσε να πει αντίο ένα λεπτό μετά, αλλά μόνο μέσα από τα παράθυρα του αυτοκινήτου. Μετά από αυτό, οδήγησαν τα δίδυμα και τη μητέρα στο αεροδρόμιο για να εκτελεστεί η αναγκαστική επιστροφή τους στο Ιράν. Τους έβαλαν σε ένα αεροπλάνο για την Κωνσταντινούπολη όπου η μητέρα ξύπνησε μετά την πάροδο της επήρρειας της ένεσης. Βρισκόμενη σε απόγνωση έσπασε ένα μπουκάλι και αυτοτραυματίστηκε στο πρόσωπο, μπροστά στα παιδιά της.

Οι τουρκικές αρχές της παρείχαν ιατρική περίθαλψη και την επέστρεψαν στη Δανία, αντί να την στείλουν στο Ιράν. Στη Δανία νοσηλεύτηκε για σύντομο χρονικό διάστημα σε νοσοκομείο και στη συνέχεια τέθηκε υπό κράτηση στο Ellebæk.

Τα δύο παιδιά βρίσκονται μαζί με τον πατέρα τους, αλλά έχουν σταματήσει να μιλούν και υποφέρουν από σοβαρό τραύμα χωρίς να τους παρέχεται καμία υποστήριξη από το κράτος. Το 18 μηνών μωρό τους δεν τρώει πια, μόνο πίνει υγρά και κάνει εμετούς.

Σας καλούμε να αναβάλετε την υλοποίηση της απόφασης για την επιστροφή της μητέρας και των δύο παιδιών της, αμέσως, όσο η απόφαση επανεξετάζεται.

Σας καλούμε να ενεργήσετε επειγόντως για το θέμα, έχοντας εμπιστοσύνη στον σεβασμό από την κυβέρνησή σας των αρχών των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην ανθρωπιά σας, που δεν μπορεί παρά να συμπεριλαμβάνει τον σεβασμό της οικογενειακής ζωής και του βέλτιστου συμφέροντος των παιδιών.

 

Με Θερμούς χαιρετισμούς,

Nikolaj Villumsen, The Left
Margrete Auken, Greens
Lucia Ďuriš Nicholsonova, Renew
Bettina Vollath, S&D
Idoia Ruiz Villanueva, The Left
Jordi Solé, Greens
Tineke Strik, Greens
Cornelia Ernst, The Left
Maria Eugenia Rodríguez Palop, The Left
Kateřina Konečná, The Left
Francois Alfonsi, Greens
Andreas Schieder, S&D
Konstantinos Arvanitis, The Left
Manuel Bompard, The Left
Malin Björk, The Left
Dietmar Köster, S&D
Benoit Biteau, Greens
Manu Pineda, The Left
Özlem Demirel, The Left
Chris MacManus, The Left
Damien Careme, Greens
Gwendoline Delbos-Corfield, Greens
Karima Delli, Greens
Claude Gruffat, Greens
Leila Chaibi, The Left
Marisa Matias, The Left
José Gusmão, The Left
Yannick Jadot, Greens
Michèle Rivasi, Greens
Silvia Modig, The Left
Anne-Sophie Pelletier, The Left
Pernando Barrena, The Left
Caroline Roose, Greens
Mounir Satouri, Greens
Marie Toussaint, Greens
Sira Rego, The Left
Miguel Urban Crespo, The Left
Anja Hazekamp, The Left
Katrin Langensiepen, Greens
Diana Riba I Giner, Greens
Alice Kuhnke, Greens
Pär Holmgren, Greens
Jakop Dalunde, Greens
Kira Marie Peter-Hansen, Greens

Το κείμενο της Επιστολής στα Αγγλικά


Κοινοποίηση