Δήλωση του ευρωβουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστα Αρβανίτη, για το εμπάργκο στην Κούβα, με αφορμή την συνάντησή του με την κ. Norma Goicochea Estenoz, Πρέσβη της Κούβας στο Βέλγιο

Norma Goicochea Estenoz-Πρέσβης της Κούβας στο Βέλγιο

Τη στιγμή που η μικρή, ηρωική Κούβα δείχνει, για άλλη μια φορά, την εξαιρετική αλληλεγγύη της σε διεθνές επίπεδο, υψηλοί εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών Θεσμών υιοθετούν τα αιτήματα της αντιδραστικής Ευρώπης υποστηρίζοντας ουσιαστικά τον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοοικονομικό αποκλεισμό που επέβαλαν οι ΗΠΑ στο νησί.

Η Κούβα εξάγει εδώ και δεκαετίες αλληλεγγύη και το κάνει με απτό τρόπο. Η κυβέρνηση του Προέδρου Miguel Díaz-Canel ανταποκρίθηκε στην έκκληση πολλών ευρωπαϊκών χωρών που επλήγησαν από την πανδημία, αποστέλλοντας γιατρούς και νοσηλευτές εξειδικευμένους στη θεραπεία ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον ιό. Η Κούβα είναι έτοιμη να παράγει 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου και να τις διαθέσει δωρεάν στις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Σήμερα, η αλληλέγγυα Κούβα κινδυνεύει να στραγγαλιστεί από το εμπάργκο που επανέφερε ο Trump αλλά διατηρεί και η παρούσα κυβέρνηση των ΗΠΑ και μάλιστα τη στιγμή που ήδη πλήττεται από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η Ευρώπη, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, να δείξουν με τη σειρά τους απτή αλληλεγγύη.

Καταδικάζουμε το εμπάργκο. Υπερασπίζουμε τη σοσιαλιστική Κούβα, την επανάστασή της, την διευρυμένη διαδικασία κοινωνικής συζήτησης που βρίσκεται σε εξέλιξη για να διασφαλιστεί η δημοκρατική ανάπτυξη της.