Κοινοποίηση

Σχόλιο του ευρωβουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ / The Left & μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ε/Κ, Κώστα Αρβανίτη, για τις αποκαλύψεις σχετικά με την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου δημοσιογράφου με κακόβουλο λογισμικό.

 

Η υπόθεση του δημοσιογράφου – ερευνητή Θανάση Κουκάκη, που ανακάλυψε ότι το κινητό του τηλέφωνο είχε μολυνθεί με το κακόβουλο λογισμικό Predator, αναγκαζόμενος να προσφύγει στις υπηρεσίες του Citizen Lab, ενός ανεξάρτητου διεπιστημονικού εργαστηρίου που εξιχνιάζει τις ψηφιακές απειλές και την εφαρμογή των διάφορων λογισμικών ηλεκτρονικής κατασκοπείας σε βάρος της κοινωνίας των πολιτών, συγκλονίζει.

Οχι μόνο γιατί είναι η πρώτη απόλυτα τεκμηριωμένη περίπτωση παρακολούθησης ενός εκπρόσωπου του Τύπου στην Ελλάδα.

Οχι μόνο γιατί ο ίδιος ο δημοσιογράφος είχε νωρίτερα υποβάλει καταγγελία στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), ζητώντας να μάθει αν οι συσκευές που είχε στην κατοχή του παρακολουθούνταν “ή είχαν τεθεί σε κάποιο χρόνο υπό παρακολούθηση” παίρνοντας αρνητική απάντηση, σχεδόν ένα χρόνο μετά!

Οχι μόνο επειδή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα, επινοεί παιδαριώδεις δικαιολογίες, αποδίδοντας την παρακολούθηση σε “ιδιωτικές διαφορές”.

Οχι μόνο επειδή η ίδια η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είχε, σε ανύποπτο χρόνο, παραδεχτεί ότι προμηθεύτηκε το εν λόγω λογισμικό αλλά “δεν το έθεσε τελικά σε λειτουργία”.

Αλλά επειδή η εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης είναι πλέον τόσο απροκάλυπτη ώστε προκάλεσε την παρέμβαση φορέων όπως το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου και της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) που ζητούν ανοιχτά από τις ελληνικές αρχές “να βρουν όποιον βρίσκεται πίσω από την παρακολούθηση του Θανάση Κουκάκη και να τον αναγκάσουν να λογοδοτήσει”.

Ξέρουμε τι θα συμβεί μετά. Η κυβέρνηση θα οδηγηθεί στο αδιέξοδο να επικαλεστεί την “Εθνική Ασφάλεια” (που εξασφαλίζει το ακαταδίωκτο όσων βρίσκονται πίσω από τέτοιες ενέργειες) για την τοποθέτηση κοριών στο τηλέφωνο ενός δημοσιογράφου που ερευνά ατασθαλίες και σκάνδαλα που σχετίζονται απευθείας με υπουργούς και οικονομικούς παράγοντες.

Ας μας εξηγήσουν λοιπόν από τώρα πώς οι μίζες, η άφεση αμαρτιών στους φοροφυγάδες, το ξέπλυμα χρήματος και η διασπάθιση ευρωπαϊκών πόρων (όλα στο στόχαστρο του δημοσιογράφου την περίοδο της παρακολούθησής του) ωφελούν τα εθνικά μας συμφέροντα. Γιατί εμείς δυσκολευόμαστε να το κατανοήσουμε.


Κοινοποίηση