Κοινοποίηση

«Τίποτα δεν είναι εύκολο στο Brexit», », είπε πριν από λίγο στους ευρωβουλευτές της Αριστεράς ο Μισέλ Μπαρνιέ, σε μια ειδική συνάντηση εργασίας της GUE/NGL και επισήμανε την ανάγκη ακόμη και μέσα στις ασφυκτικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί «να τοποθετηθούν με δημοκρατικό τρόπο πάνω στη συμφωνία και το Ευρωπαϊκό αλλά και το Βρετανικό Κοινοβούλιο»
Από το 1958 που άρχισε να υλοποιείται το όραμα της Ενωμενης Ευρωπης για πρώτη φορά μία χώρα ζητά όχι την προσχώρησή της, αλλά την αποχώρησή της. «Είναι δουλειά μου να φροντίσω να είναι η τελευταία» είπε στους Αριστερούς Ευρωβουλευτές οι οποίοι γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα που πραγματοποιήθηκε η συνάντηση για να ακούσουν με προσοχή τον επικεφαλής -από μεριάς της ΕΕ- της δύσκολης διαπραγμάτευσης με το Λονδίνο.

«Δεν υπάρχει τέλεια λύση. Είναι λυπηρό γιατί και πώς έχουμε οδηγηθεί σε αυτό το σημείο» σημείωσε ο Γάλλος πολιτικός που αναφέρθηκε με έμφαση στο «γρίφο» της Ιρλανδίας, το πιο σημαντικό απ’όλα τα θέματα, όπως είπε.

«Επρεπε να λύσουμε το γρίφο με ένα ισορροπημένο τετράπτυχο: Χωρίς «σκληρά σύνορα», χωρίς προβλήματα στην οικονομία & τις επιχειρήσεις, με προστασία της εσωτερικής αγοράς και παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην τελωνειακή ένωση του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Μετά από τρεις συμφωνίες, έχουμε φτάσει σε μια ακόμη με την ελπίδα αυτήν τη φορά να είναι η τελική. Το backstop έχει αντικατασταθεί και φαίνεται πως είμαστε κοντά σε μια σε μια συμβιβαστική αλλά και οριστική λύση, που δεν θα είναι ο τελικός προορισμός αλλά ένας σταθμός για να καθορίσουμε ξανά τις σχέσεις με μια χώρα που ήμασταν μαζί 47 χρόνια.»

Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συνεδρίασης της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Στρασβούργο.


Κοινοποίηση