Κοινοποίηση

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου και Κώστας Αρβανίτης, με αφορμή τα αυξανόμενα κρούσματα αστυνομικής βίας στην Ελλάδα.

Οι ευρωβουλευτές στην ερώτησή τους αναφέρουν τα περιστατικά του 11χρονου στο Μενίδιτου Γερμανού δημοσιογράφου στο Σύνταγμα αλλά και της οικογένειας Ινδαρέ. 

Ζητούν, δε, από την Κομισιόν να απαντήσει εάν ανησυχεί για την έξαρση της αστυνομικής βίας – και μάλιστα κατά ανηλίκων – αλλά και για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση των ευρωβουλευτών:

«Nέο περιστατικό αστυνομικής βίας σημειώθηκε χθες στην Αθήνα, όταν αστυνομικοί της ειδικής ομάδας ΔΙΑΣ ξυλοκόπησαν 11χρονο. Βίντεο στο διαδίκτυο δείχνει ότι το θύμα δεν είχε δώσει ούτε καν αφορμή. Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Η κυβερνητική πολιτική ενθαρρύνει τη βία και το κλίμα ατιμωρησίας των αστυνομικών οργάνων. Δράστης της χθεσινής επίθεσης εναντίον του 11χρονου είχε κατηγορηθεί για ξυλοδαρμό ζευγαριού. Χθες ήταν επικεφαλής της ομάδας των δραστών.

Η ακροδεξιά, νεοναζιστική βία παραμένει ατιμώρητη. Τις προάλλες, Γερμανός δημοσιογράφος ξυλοκοπήθηκε άγρια από ακροδεξιούς διαδηλωτές στην κεντρικότερη πλατεία της Αθήνας. Παρά την πολυπληθή παρουσία της αστυνομίας, κανείς από τους δράστες δεν συνελήφθη.

Σε έφοδο για την εκκένωση ενός κατειλημμένου κτιρίου, (18/12)  η αστυνομία κακοποίησε άγρια τον πατέρα και τα δύο παιδιά οικογένειας που κατοικεί δίπλα, τους συνέλαβε και τους φόρτωσε αστήρικτες κατηγορίες. Παρότι όλα τα οπτικοακουστικά ντοκουμέντα καθώς και το βίντεο από το αστυνομικό drone αποδεικνύουν ότι η οικογένεια δεν είχε καμία σχέση ούτε συμμετείχε στην κατάληψη -όπως κατηγορήθηκε- η ηγεσία της Αστυνομίας, ο αρμόδιος υπουργός και η κυβέρνηση κάλυψαν πλήρως τα αστυνομικά όργανα, υιοθετώντας τις  εξωφρενικές κατηγορίες τους.

Ερωτάται ο αρμόδιος επίτροπος:

Ανησυχεί για την έξαρση της αστυνομικής βίας και μάλιστα κατά ανηλίκων και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα;»


Κοινοποίηση