Κοινοποίηση

Στα Ευρωπαϊκά Όργανα φέρνει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Αρβανίτης την εκφοβιστική αγωγή του στελέχους της «αμαρτωλής» ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, Ευστάθιου Λιάλιου, εις βάρος της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη και του συνεταιριστικού ενημερωτικού ιστότοπου alterthess.gr.

O καταδικασμένος σε δεύτερο βαθμό από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης για τη ρύπανση του νερού της Χαλκιδικής Ευστάθιος Λιάλιος, καταγγέλλει τη δημοσιογράφο για δήθεν παράνομη επεξεργασία προσωπικών του δεδομένων που σχετίζονται με ποινικές καταδίκες. Ωστόσο τα δεδομένα που επικαλείται δεν προκύπτουν από οποιαδήποτε επεξεργασία, αλλά είναι δημοσίως γνωστά, λόγω της δημόσιας διεξαγωγής της δίκης. Ζητάει μάλιστα από τους εναγόμενους το ποσό των 100.000 €!

Η χρήση εκφοβιστικών, εξοντωτικών SLAPPs, αγωγών δηλαδή που στόχο δεν έχουν να σταθούν νομικά, αλλά να εγκλωβίσουν τον εναγόμενο σε μία μακροσκελή και κοστοβόρα δικαστική διαδικασία με στόχο την οικονομική και ηθική του εξόντωση, δεν είναι φυσικά καινούργια πρακτική.

Αντίθετα, είναι μια πάγια τακτική ισχυρών οικονομικών συμφερόντων ενάντια στους δημοσιογράφους εκείνους που ασκούν ορθά το λειτούργημά τους.

Οι αγωγές αυτές συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των αρχών και της ουσίας του Κράτους Δικαίου, συστηματοποιώντας τους τραμπουκισμούς δημοσιογράφων, μέσων, αλλά και πολιτών.

«Εμείς φέρνουμε το θέμα στα Ευρωπαϊκά όργανα, με ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και με ενημέρωση της αρμόδιας υποομάδας Παρακολούθησης Δημοκρατίας, Κράτους Δικαίου και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (DRFMG) της Επιτροπής Πολτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), της οποίας είμαι μέλος» σημειώνει ο Κώστας Αρβανίτης, και συνεχίζει: «Οι αρμόδιες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου JURI & LIBE, έχουν από καιρό αναγνωρίσει το νομοθετικό κενό που επιτρέπει την χρήση τέτοιων “βρώμικων” μεθόδων».

«Είναι απαράδεκτο να στοχοποιούνται με αυτόν τον τρόπο δημοσιογράφοι που κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Είναι απαράδεκτο να εξοντώνεται η δημοσιογραφία που εναντιώνεται στα μεγάλα συμφέροντα. Δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι. Θα σταθούμε απερίφραστα στο πλευρό των εργατών του Τύπου που σέβονται τη δημοσιογραφική δεοντολογία και ορθώνουν το ήθος τους απέναντι σε αυτούς που θα φίμωναν την Ελευθερία του Τύπου για τα δικά τους συμφέροντα», καταλήγει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

H ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής εδώ


Κοινοποίηση