Κοινοποίηση

Η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, συνιστά για τη χώρα μας, η οποία και τη συνυπογράφει, απόλυτα δυσμενή εξέλιξη που ανοίγει την «Κερκόπορτα» της μετατροπής της Ελλάδας (και όχι μόνο) σε οιονεί «φυλακή» προσφύγων-μεταναστών για τους οποίους δημιουργεί συνθήκες μόνιμου εγκλωβισμού στη χώρα μας.

Το πολυδιαφημισμένο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που εισηγούνται Φον Ντερ Λάιεν – Σχοινάς πλασαρίστηκε από την αρχή ως η διαδικασία που θα απαλλάξει τις χώρες πρώτης υποδοχής από τον εγκλωβισμό που θεσμοθέτησε ο Κανονισμός του Δουβλίνου, ένας κανονισμός που ρίχνει το βάρος της διαχείρισης σε κράτη μέλη όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία.

Ο απεγκλωβισμός θα γινόταν μέσω ενός μηχανισμού που βαφτίστηκε παραπλανητικά «υποχρεωτική αλληλεγγύη», και που από την πρώτη στιγμή καταγγείλαμε ως προσχηματικό καθώς προέβλεπε την δυνατότητα επιλογής: αν κάποιο κράτος – μέλος επιθυμούσε αντί μετεγκαταστάσεων προσφύγων θα μπορούσε να «συμβάλει» καταβάλλοντας χρηματικά ποσά στις χώρες υποδοχής, μια υποχρεωτικότητα στα λόγια, δηλαδή.

Αυτή ακριβώς η δυνατότητα επιλογής είναι που ακυρώνει στην πράξη την πραγματική Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη, αυτή η δυνατότητα είναι που ανοίγει το δρόμο να μετατραπούν οι χώρες σε μόνιμους «δεσμοφύλακες», αυτή η δυνατότητα εντάσσεται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο που αποφάσισε χτες το Συμβούλιο της ΕΕ.

Θα παρακολουθήσουμε με πολλή προσοχή την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε όχι μόνο ισχυρές εγγυήσεις για την ανθρωπιστική αντιμετώπιση όσων φτάνουν στα σύνορα της ΕΕ, αλλά και ένα πλαίσιο που θα εγγυάται πραγματικά πως χώρες όπως η Ελλάδα δεν θα αφεθούν να μετατραπούν σε φυλακές ανθρώπων για λογαριασμό της Ένωσης με μια δήθεν Αλληλεγγύη που εναποθέτει όλο το βάρος πάνω τους.

Οι ασύμμετρα μεγάλες δομές που σταθερά επιδιώκει εδώ και χρόνια να δημιουργήσει στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και οι πανηγυρισμοί που συνοδεύουν την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Φαίνεται πως κάποιοι έχουν επιλέξει να συμβιβαστούν με την ψευδεπίγραφη Αλληλεγγύη και τα οικονομικά ανταλλάγματα για τη χώρα μας. Κάποιοι έχουν επιλέξει να συμβιβαστούν με τη διαιώνιση της σημερινής κατάστασης και το μόνιμο εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στις χώρες πρώτης υποδοχής κατεβάζοντας υπερβολικά τον πήχη των προσδοκιών για τη χώρα μας.

Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε πραγματική αλληλεγγύη με υποχρεωτικό μηχανισμό μετεγκαταστάσεων, χωρίς αστερίσκους και παραθυράκια, τη μόνη Ευρωπαϊκή λύση που συμφέρει πραγματικά τη χώρα μας. Έστω και μέσα στο περιοριστικό πλαίσιο που διαμόρφωσε η πολιτική Μητσοτάκη.

 


Κοινοποίηση