Κοινοποίηση

Σήμερα, Κυριακή 9 Απριλίου 2023, το μεσημέρι, συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, έξω από το σπίτι του στην Αθήνα.
Από τις πρώτες κιόλας ώρες τόσο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι τοποθετήθηκαν απέναντι σε αυτή τη δολοφονία.
“Ελπίζω οι εγκληματίες να προσαχθούν σύντομα στη δικαιοσύνη. Η δολοφονία ενός δημοσιογράφου είναι μια απεχθής, δειλή πράξη. Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει την ελευθερία. Και η ελευθερία του Τύπου ίσως είναι η πιο ιερή από όλες», είχε αναφέρει στο μήνυμα της η πρόεδρος της Κομισιόν.
«Οι έρευνες πρέπει να αποσαφηνίσουν επειγόντως εάν η δολοφονία συνδέεται με τη δουλειά του», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μετά από μία ημέρα αμήχανης σιωπής, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα είχε γράψει: «Η εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ έχει σοκάρει όλη την κοινωνία. Συνάντησα τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προκειμένου να ζητήσω τη γρήγορη εξιχνίαση της υπόθεσης».
Ο κ. Χρυσοχοϊδης από την πλευρά του δήλωνε μεταξύ άλλων: «Η δημοσιογραφική ιδιότητα του θύματος προσδίδει ιδιαίτερο βάρος στην υπόθεση. Μόλις συναντήθηκα και ενημέρωσα τον πρωθυπουργό. Με ρητή εντολή του, οι έρευνες θα επισπευσθούν στο μέγιστο”.
Δύο χρόνια αργότερα και δύο αρμόδιοι υπουργοί που ασχολήθηκαν (;) με τον φάκελο, Χρυσοχοϊδης και Θεοδωρικάκος, παρόλη τη δήθεν «ρητή εντολή» του κ. Μητσοτάκη, οι έρευνες όχι μόνο δεν έχουν επισπευσθεί στο μέγιστο, αλλά παραμένουν άκαρπες.
Η δολοφονία ενός δημοσιογράφου σε Ευρωπαϊκή χώρα, κράτος-μέλος της ΕΕ, παραμένει ανεξιχνίαστη.
Η οικογένειά του περιμένει απαντήσεις. Η κοινωνία περιμένει απαντήσεις. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί περιμένουν απαντήσεις.
Πριν από περίπου ένα μήνα, η επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου που βρέθηκε στην Αθήνα διερευνώντας το θέμα της διάβρωσης του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας, είχε συναντήσει τη χήρα, Στάθα Αλεξανδροπούλου-Καραϊβάζ.
Στη συνέχεια η ίδια είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι «όλοι οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Libe ήταν πλήρως ενημερωμένοι για τον φάκελο του Γιώργου.
Ενδιαφέρει περισσότεροι τους έξω από την Ελλάδα, απ’ ότι τους εντός».
Είμασταν οι ίδιοι ευρωβουλευτές που ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες τους αρνήθηκαν να συναντήσουν και να δώσουν απαντήσεις.
Τι να πουν; Ότι δύο χρόνια μετά, δεν υπάρχει καμία πρόοδος;
Επέλεξαν να κρυφτούν.
Η αλήθεια όμως δε θα κρυφτεί. Η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ δε θα ξεχαστεί.
Είναι θέμα Δημοκρατίας. Είναι θέμα επιτακτικής ανάγκης για #ΔικαιοσύνήΠαντού.
*Πηγή Φώτο: “Αυγή”, ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

 


Κοινοποίηση